Annons

Lessebohus vill höja hyran med 3 procent

Lessebo ​Underhåll och ökade kostnader är motiveringen till att Lessebohus vill höja nästa års hyra med i genomsnitt 3 procent. Men en höjning i detta läge är att bita sig i foten, enligt Hyresgästföreningen.

Det ekonomiska läget är fortfarande kärvt för Lessebohus. Det lutar åt att bolaget går back 700 000 kronor i år och Lessebohus skulle behöva riva 50-60 lägenheter för att få balans. Men det i sig innebär en kostnad på 10 miljoner kronor, pengar som bolaget inte har. Om inget görs, väntar en ny kontrollbalansräkning inom ett år.

För tillfället har Lessebohus omkring 100 outhyrda lägenheter. I år handlar det om 6 miljoner kronor i tappade hyresintäkter. Samtidigt behövs pengar till underhåll. Och utgifterna ökar för taxor, löner och tjänster. Men att höja hyran med 3 procent, vilket motsvarar 150 kronor i månaden för en lägenhet på 72 kvadratmeter, är inte lösningen, enligt Hyresgästföreningen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Om man nu inte kan hyra ut sina lägenheter, om man jämför med att en vara i butiken inte kan säljas, då höjer man väl inte priset! Man kan väl inte höja något som inte är attraktivt. Jag är rädd om företaget och att höja här är att begå självmord, om ska uttrycka sig drastiskt, säger Inge Karlsson, förhandlare för Hyresgästföreningen.

Men vad ska Lessebohus göra?

– Nu vill man ju höja underhållet men jag är rädd för att hyresgästerna inte nappar riktigt. Det är klart att man vill ha underhåll, men är man beredd att betala? Jag tror att man gräver gropen ännu djupare om man höjer hyran så här mycket, säger Inge Karlsson och fortsätter:

Annons
Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

– Jag har ingen kritik mot bolagets ledning, de är duktiga. Men jag är kritisk mot kommunen. I det här läget måste de hjälpa till och det borde de ha gjort redan i ett tidigare läge. Borgensavgiften på 704 000 kronor släppte kommunen detta år och det borde man göra nästa år också.

Kommunalrådet Monica Widnemark säger:

– Lessebohus måste väl få höja hyran precis som alla andra, det ska väl inte vara någon skillnad. När det gäller borgensavgiften så är det något som vi ska ta ställning till så småningom.

Läs ocksåAllmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrornaSkebo, allmännyttan i Skellefteå.

Kan ni tillföra pengar för rivningskostnader?

Annons

– Det kan jag inte svara på i dag. Vi har inte fört någon dialog med bolaget kring detta och jag har inte sett någon plan för det, säger Monica Widnermark.

Förhandlingar mellan Lessebohus och Hyresgästföreningen inleds 8 december.

Lessebohus förvaltar 890 lägenheter i Lessebo kommun.

Fakta: Hyreskrav i Kronoberg

Allbohus: 5,5 procent
Uppvidingehus: 5,5
Kommunhus, Tingsryd: 3,77
Vidingehem: 3,36
Lessebohus: 3

Läs också Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.