Annons

Lindas räddning blev en husvagn

Falkenberg Tur att hon ägde en husvagn. Det blev räddningen när vattnet svämmade över i lägenheten hos trebarnsmamman Linda Moritz i Getinge.
Linda Moritz fick ta sin tillflykt till en husvagn. Foto: Petra Martinsson

Hon insåg direkt att det inte skulle sluta bra. Klockan var sex på morgonen den 18:e augusti när Linda Moritz gick upp och såg vattenmassorna utanför marklägenheten.

– Jag fattade att vattnet skulle komma in. Jag började rädda det jag kunde och fyllde bord och hyllor som satt högt upp. Framför allt saker ur en brudkista där jag har minnen, fotografier och värdepapper. Själva kistan var för tung för att lyfta upp.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

När vattenmassorna sedan forsade in i lägenheten hade hon räddat minnena och annat hon kunde och gick ut för att hjälpa grannarna.

Den 18:e var en tisdag och det hade regnat extremt mycket i Halland under ett par dagar, vilket fått vattendrag att svämma över. Villornas källare vattenfylldes och över 40 av det kommunala bostadsbolaget, HFAB:s, hyreslägenheter i Getinge drabbades hårt.

Annons

Dagen efter hade vattnet sjunkit undan men det var omöjligt för Linda Moritz och grannarna att flytta tillbaka. Linda Moritz räddning blev en husvagn.

Läs ocksåAtt inte orka sköta uteplatsen – inget skäl för att få byta lägenhetBild på ogräs mellan stenplattor

Nu står den i en trädgård i Falkenberg. Det funkar, säger hon. Det hon äger är magasinerat. Barnen, som hon har varannan vecka, kan så länge vara hos sina pappor och hon kan vara där och umgås med dem. De cirka 2,5 milen till Getinge åker hon nästan varje dag. Där finns barnen och så hämtar hon posten. Vi åker dit. Här i HFAB:s område är det fullt av byggjobbare men nästan tomt på hyresgäster. Fyra hushåll kunde flytta tillbaka efter översvämningarna men också de måste nu evakueras. Hos dessa fyra kom vattnet aldrig in men fukten tränger nu på underifrån. Lars-Åke Schrewelius håller på för fullt med att packa. Han och Linda Moritz uppdaterar varandra.

– Den mesta informationen har vi fått genom varandra och efter att det här har hänt har vi grannar kommit närmare varandra.

De visar på ränder som vattnet har gjort och hur högt det stod. Som mest var det i Linda Moritz lägenhet 20 centimeter. Dessa centimetrar fick ödesdigra konsekvenser. Alla lägenheter och förråd måste totalrenoveras. Mängder med inredning och möbler slängs.

Annons
Läs ocksåFå sätter in persienner trots väntad rekordsommarEn trasig persienn i ett fönster.

Texten om Linda Moritz är från ett reportage i Hem&Hyra Skåne/Halland nummer 7 2014. Texten är förkortad.

Nu bygger HFAB en permanent skydssvall i Getinge. Mer om det här: Efter översvämningarna- HFAB bygger skyddsvall

Fakta: Efter regnkaoset

Totalt har 46 hushåll fått flytta från det kommunala bostadsbolaget HFAB:s lägenheter i Getinge utanför Halmstad.

En handfull hushåll har sagt upp sig och kommer inte tillbaka.

Lägenheterna töms på allt fuktskadat, torkas ut och återställs. Det tar 8–10 månader.

Hyresgästerna får vid återställandet vara med och bestämma saker som färg på tapeter och välja mattor och kakel.

Läs också Nytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden Privatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procent Ombildning till bostadsrätter blir inte av - HFAB säljer 175 lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.