Annons

Ljusdal har dyraste hyran

Gävleborg ​Ljusdalshem är det kommunala bostadsbolag som har högst hyra räknat per kvadratmeter i Gävleborgs län. Lägst hyra har grannkommunen Ovanåker.

​Två hälsingekommuners bostadsföretag ligger alltså på första och sista plats över genomsnittshyran per kvadratmeter i Gävleborgs län: Ljusdalshem och Alfta-Edsbyns Fastighets AB i Ovanåkers kommun.

Mårten Gulin, förhandlare på Hyresgästföreningen i Gävle, säger att det inte finns några enkla svar på varför två grannkommuner ligger i toppen respektive botten på listan. Hyran i Ljusdal är 881 kronor per kvadratmeter medan hyran i Ovanåker är 821 kronor per kvadratmeter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– En av anledningarna till att Ljusdalshem har den högsta hyran är att deras fastigheter är relativt nya, de byggdes på 1980- och 1990-talen och har bland annat stora badrum, fina kök och treglasfönster vilket till exempel de äldre miljonprogramshusen saknar, säger Mårten Gulin.

Eftersom Ljusdalshusen byggts efter andra, bättre, byggnormer, blir den generella hyresnivån alltså högre.

Annons

Gävle ligger tvåa på listan och har stora miljonprogramsområden som väntar på rust men kommunens bostadsföretag Gavlegårdarna kan tack vare att man är ett så stort företag med fastigheterna ganska väl samlade dra nytta av stordriftsfördelar vad gäller reparationer och annan service och det drar ned hyrorna något.

Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Mårten Gulin påpekar att skillnaderna i genomsnittshyra mellan högsta och lägsta nivå inte är större än 60 kronor. Och på listan sticker Bollnäs bostäder, med den näst lägsta hyran i Gävleborgs län, ut:

– Bollnäs bostäder sticker ut på ett positivt sätt. De har låga hyror och de flesta av lägenheterna är uthyrda. Bollnäs kommun har låga taxor för värme och vatten och det drar ju också ned hyresnivån.

Hofors har också låga hyror räknat i genomsnitt per kvadratmeter men höga taxor. Mårten Gulin förklarar det med att Hoforshus tvingats hålla tillbaka sina hyror eftersom marknaden tvingat dem till det. Det kan till exempel vara billigare att bo i villa än i lägenhet i Hofors.

Annons
Läs ocksåFem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolagTvådelad bild: till vänster porträtt på Åsa-Märta Sjöström (S), kommunalråd i Fagersta. Till höger arkivfoto på byggarbete. Fagersta kommun startar ett nytt allmännyttigt bostadsbolag och hoppas att bolaget ska växa framöver, men i och med det ekonomiska läget är byggprojekt inte aktuella just nu,

– Det är många saker man måste ta med i beräkningen när man tittar på sådana här jämförelser. Och det finns, som sagt, inga enkla svar säger Mårten Gulin.

Listans siffror är baserade på hyrorna för 2011.

Fakta: Hyran per kvm i X-län

Ljusdal                    881 kr/kvmGävle                       860 kr/kvmSandviken              859 kr/kvmOckelbo                  846 kr/kvmHudiksvall              840 kr/kvmNordanstig             837 kr/kvmSöderhamn            834 kr/kvmHofors                     833 kr/kvmBollnäs                   829 kr/kvmOvanåker                821 kr/kvm

Läs också "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Nästa års hyror klara för Hallstahems hyresgäster Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.