HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

LKF får rätt att renovera på Linero

Lund LKF får rätt att renovera samtliga 358 lägenheter på Linero. Det har hyresnämnden nu slagit fast.
357 hushåll på Vikingavägen på Linero i Lund får hyresrabatt under sju år. Det kommunala bostadsbolaget LKF har fått pengar från Boverket.
Foto: Anders Högmark
Hyresnämnden ger LKF klartecken att renovera på Linero.

Den tvist som nu har avgjorts i hyresnämnden rör ett renoveringar på Vikingavägen i stadsdelen Linero. Det kommunala bostadsbolaget LKF vill i samband med att avloppsstammarna byts ut i 1970-talshusen också genomföra en del åtgärder som räknas som standardhöjande.

Av de ursprungliga tolv hyresgäster som från början motsatt sig åtgärderna fanns bara en av dessa med när hyresnämnden höll förhandling i frågan, Pavel Voráček.

Läs ocksåHundratals hyresgäster på Linero får hyresrabatt under sju år357 hushåll på Vikingavägen på Linero i Lund får hyresrabatt under sju år. Det kommunala bostadsbolaget LKF har fått pengar från Boverket.

– Jag har fortfarande samma inställning, sa han när parterna möttes i domstolen i mitten av mars.

Annons

Men nu har hyresnämnden dömt till LKF:s fördel. Pavel Voráčeks huvudsakliga skäl att motsätta sig renoveringsarbetet var att det planerade stambytet var onödigt, eftersom bolaget istället skulle kunna använda sig av så kallad relining (rörinfodring), som hade varit billigare.

Hyresnämnden konstaterar dock att det är praxis att det är fastighetsägaren som får göra de tekniska och ekonomiska bedömningarna, och därför bestämmer hur renoveringen ska genomföras. Visserligen är det ett omfattande renoveringsarbete som LKF tänker genomföra, men de åtgärder som är standardhöjande är ändå relativt begränsade, motiverar domstolen vidare sitt beslut.

Annons
Läs ocksåBoende på Linero: "Jag hoppas verkligen att det blir som det står där"Clariza Dulanto

Beslutet kan överklagas till Svea hovrätt.

Fakta: Så funkar det vid renovering
  • Vanligt underhåll ingår för det mesta i hyran, och då ska du inte få en hyreshöjning efter renoveringen. Om du däremot får högre standard kan du få högre hyra eftersom lägenhetens bruksvärde ökar.
  • Du har rätt till nedsättning av hyran om det finns ”hinder och men” i din nyttjanderätt, det vill säga om du inte kan utnyttja din bostad fullt ut. Men generellt kan du inte få ersättning vid normalt underhåll.
Läs också Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter” Så snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.