Annons

Lönsamt för kommuner, enligt Johansson

Blekinge Socialbidrag till medlemskap i Hyresgästföreningen är en god affär för kommunerna, anser Björn Johansson, regionordförande i Sydost.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresgästföreningens regionordförande i Sydost, Björn Johansson.

När det gäller frågan om medlemskap i Hyresgästföreningen ska kunna ingå i försörjningsstödet har Björn Johansson sin åsikt klar.

– Jag tycker att medlemsavgiften ska ingå. Det är lika naturligt som att fackföreningsavgiften gör det. Vi är ju som ett fack för boendet. Det är en god affär för kommunerna, säger Björn Johansson och fortsätter:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det här är ingen vinstgrupp för oss så för oss är det är ingen ekonomisk fråga. Personer i den här gruppen behöver ofta juridisk rådgivning, kommer efter med hyran och riskerar att bli vräkta. En del kommuner ser rent ekonomiskt på att de tjänar på att låta dem vara med hos oss och omfattas av de skydd vi ger.

Kan inte Hyresgästföreningen subventionera medlemsavgiften till personer som får socialbidrag?

Annons

– Visst skulle vi det. Men sedan har vi arbetslösa, pensionärer, studenter. Vilka grupper ska vi subventionera för? Det här brukar komma upp som motioner när vi har våra stämmor och det är svårt att välja bland grupperna. Om vi börjar subventionera avgiften så skulle medlemsavgifterna för övriga åka i höjden. Risken är att avgiften blir för hög för fullbetalande och då finns en risk att de inte vill vara med. Då finns det inga kvar som kan vara med och subventionera för övriga, säger Björn Johansson.

Läs ocksåSå ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevaldaInger Borg, regionordförande Sydost.

Även inför årets stämma i Trollhättan 17-19 juni, där ombud från hela landet träffas, finns en motion om subventionering av medlemsavgiften. Motionären föreslår en sänkt avgift för pensionärer med 30 kronor i månanden. Hyresgästföreningen i Uppsala-Knivsta, där motionären hör hemma, tycker att motionen ska avslås med hänvisning till att det finns många andra grupper som också har en tuff ekonomisk situation.

Läs mer:

Bidrag till medlemsskap – beror på var du bor

Annons
Läs ocksåUnik dom: Fritt fram att låta skattepengar gå till svarthyraHem & Hyra har tidigare berättat om Amir som hyrde en lägenhet svart och fick hyran betald av socialtjänsten. Nu har en göteborgare fått sin rätt till hyresbidrag prövad i allra högsta instans.

I Uppvidinge kommun utreds bidraget

I Ronneby kommun ifrågasätts att bidraget ges

Läs också Unik prövning i högsta instans: Ska skattepengar gå till svartuthyrning? Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Margarita har 78 kronor till mat - nya statliga extrastödet missar de fattigaste familjerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.