HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Löparstjärna informerar om corona på somaliska

Västra Götaland Hyresgäster i invandrartäta områden behöver information om coronaviruset på sitt eget språk. Mustafa Mohamed, löparstjärna från Lysekil, hjälper till med att få ut information på somaliska.
Foto: Montage: Kajsa Wedberg
Löparstjärnan Mustafa Mohamed från Lysekil deltar i kampanjen #tellcorona för att informera om viruspandemin på somaliska.

– Jag hoppas att det hjälper fler att ta till sig viktig information om hur man kan skydda sig själv och andra från att bli smittade, säger Mustafa Mohamed.

Tillsammans med ett femtontal andra kända personer deltar han i informationskampanjen #tellcorona. Målet är att, med hjälp av videoinformation på olika språk, nå ut till fler människor. Inte minst till landets invandrartäta hyresområden.

Läs ocksåPolitisk färg påverkar varken hyresköerna eller byggandetMartin Grander och partisymboler

– I Sverige har vi varit bra på att få ut information i medierna och att sätta upp lappar i trapphus. Men det jag har sett och hört har hela tiden har varit på svenska och det finns ju stora grupper som inte förstår svenska så bra. Därför tror jag att det är bra om vi kan sprida informationen om viruset på fler språk, säger Mustafa Mohamed.

Mustafa Mohamed är född i Somalia men flyttade till Sverige när han var elva år. Under sin uppväxt bodde han i bohuslänska Lysekil. I dag bor han med sin familj i Göteborg, men med mamma och storebror kvar i Lysekil åker han normalt sett ofta dit.

Under hela sin friidrottskarriär har Mustafa Mohamed tävlat för Ljungskileklubben Hälle IF. På meritlistan har han mängder av SM-medaljer och ett svenskt rekord på 3 000 meter hinder. Så sent som i februari i år satte han, 40 år gammal, även nytt svenskt rekord i maraton.

Läs ocksåDigitiala visningar införs igen – Svenska Bostäder hann visa fysiskt i en månad på två år

Mustafa Mohamed säger att han blev glad när de som står bakom kampanjen #tellcorona hörde av sig och bad om hans hjälp. Men att han samtidigt tvekade lite inför att ställa upp.

– Jag har ju bott i Sverige i över 30 år. Och även om jag kan prata och förstå somaliska så är jag inte jättebra på att läsa på somaliska. Så på det viset var det en utmaning, säger han.

Att nå ut till den svensksomaliska gruppen har visat sig extra viktigt. Enligt Jihan Mohamed, som är styrelseledamot i Svensksomaliska läkarföreningen, har minst sex svensksomalier i Stockholmstrakten dött efter att ha insjuknat i coronaviruset. Hon lyfter bland annat fram bristen på information som en möjlig orsak.

Läs ocksåHemmajobb på grund av corona – inget skäl för byte till större lägenhetskrivbord

– För många som bor i en utsatt förort är det svårt att följa råden och restriktionerna som myndigheterna ger. Bor man trångt, kanske flera familjer i samma hyreslägenhet, är det svårt att hålla avstånd om någon skulle bli sjuk. Det är förstås inga problem som vi kan lösa med en informationskampanj. Men vi kan i alla fall försöka sprida informationen om riskerna på ett språk som de förstår, säger Mustafa Mohamed.

Hur påverkas du själv av coronapandemin? 

– Jag jobbar för ett sportföretag och har kunnat jobba hemifrån den sista tiden. Träningsmässigt påverkas jag inte särskilt mycket av coronaviruset, utan jag kör på som vanligt, säger Mustafa Mohamed.

Hur det blir med tävlingarna framöver är dock ovisst. Rekordtiden på Sevilla-maraton på 2.10.03, var visserligen under OS-kvalgränsen. Men när nu OS i Tokyo ställs in är det oklart om hans tid från februari i år kommer att räknas när Sveriges olympiska kommitté så småningom ska göra sin uttagning.

–  Jag kommer fortsätta att försöka prestera så bra jag bara kan, och fortsätta satsa mot OS, säger Mustafa Mohamed.

Fakta: Informationskampanjen #tellcorona

Syftar till att nå ut med information om coronaviruset på flera olika språk.

Sprider information på bland annat arabiska, persiska, rumänska, somaliska och syriska.

Startades av Södertäljebon och människorättsaktivisten Nuri Kino.

Länk till sajten hittar du här: #tellcorona

 

Corona i Hyressverige
Läs också Rånad och slagen i sin lägenhet - men Emil vägrar vara rädd Åldringsbrotten har blivit digitala: "Bankkontot tömt innan de förstår"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.