Annons

Digitiala visningar införs igen – Svenska Bostäder hann visa fysiskt i en månad på två år

Stockholm Under två års tid då coronapandemin har härjat har bostadssökande inte kunnat se lediga lägenheter fysiskt. I höstas öppnade många hyresvärdar upp igen för visningar på plats, men det blev kortvarigt. Svenska Bostäder hann bara visa lägenheter fysiskt i cirka en månad.
Foto: Linda Dahlin
Från Bostadsförmedling Stockholms hemsida januari 2022, annons om en ledig lägenhet i Svenska Bostäders bestånd.

Att tacka ja till en lägenhet utan att få se den är ett stort beslut. Att tacka ja utan bilder eller planritning är rena chansningen. Men så har det sett ut för en del bostadssökande i Stockholm under pandemin, vilket Hem & Hyra tidigare har berättat om i flera artiklar.

I höstas då det var lite lugnare läge på smittofronten öppnade de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm upp för fysiska visningar. Men det blev en kort period, på sin höjd några månader. Nu har många hyresvärdar återgått till digitala visningar igen på grund av den skenande smittan. De flesta har dock fått rutin på att visa bilder och planritningar och i vissa fall filmer.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Svenska Bostäder hann komma igång med fysiska visningar i cirka en månad innan den nya smittvågen satte stopp igen nu i januari. Från och med den 17 januari erbjuder bolaget endast digitala visningar vid förmedling av lägenheter via Bostadsförmedlingen.

– Vår avsikt är att återgå till fysiska visningar men vi har lärt oss mycket av de digitala visningarna och kommer i fortsättningen ha mycket nytta av det. Den digitala visningen innebär att sökande får tillgång till film och bilder från lägenheten samt lägenhetsritning, säger Ida Strutt, kommunikationschef på Svenska Bostäder.

När kan ni kan börja visa lediga lägenheter fysiskt igen?

Läs ocksåBostadssökande i Stockholm tvingas köpa grisen i säcken

– I dagsläget har vi inget datum spikat utan följer FHM:s och Stockholms stads rekommendationer, säger Ida Strutt.

Familjebostäder startade upp med fysiska visningar den 18 oktober förra året.

Annons

– Nu har vi tillfälligt paus från och med den 14 januari men vi hoppas komma igång med fysiska visningar så snart det går utifrån smittläget, säger Åsa Stenmark, kommunikationschef Stockholmshem.

Läs ocksåFortfarande digitala visningar – trots att samhället öppnat uppSkylt Bostadsförmedlingen

Lott Jansson, kommunikationschef på Familjebostäder, säger att de pausat de fysiska visningarna tillfälligt på grund av det extrema smittläget.

– Det är både ur hyresgästperspektiv, för de som bor i lägenheterna som ska visas, och våra medarbetare som visar tomma lägenheter. Vi hoppas att vi kan återgå till fysiska visningar så snart det är möjligt igen, säger hon.

Att inte få se en lägenhet fysiskt och ändå tacka ja är ett svårt beslut, särskilt för de som stått länge, då man förverkar hela sin kötid när man tackar ja och skriver på kontraktet, även om lägenheten inte överstämmer med bilder eller planritning.

Hem & Hyra har tidigare berättat om en bostadssökande som upptäckte att en lägenhet i Vasastan inte alls stämde med planritningen som fanns med i beskrivningen.

– Enligt planritningen så såg det ut som att det skulle finnas en stor sovalkov. Som tur var fick jag kontakt med den utflyttande och fick höra att det inte alls fanns någon. Jag ifrågasätter om det verkligen får gå till så här enligt konsumentskyddslagen. Att man måste skriva på kontrakt till lägenheter med förbundna ögon som avviker så pass mycket från informationen, säger hon.

Annons

Men trots att det gått två år sedan pandemin bröt ut på allvar i Sverige och de fysiska visningarna drogs in har inga anmälningar som rör digitala visningar kommit in till Konsumentverket, enligt Hans Lundin, pressansvarig på Konsumentverket.

– Jag har kollat med våra jurister som jobbar med boendefrågor. De har inte uppmärksammat några anmälningar som rör digitala visningar av lägenheter och har heller inte stött på frågan i Allmänna reklamationsnämnden, ARN, säger han.

Fastighetsägarna avgör själva vilka villkor som ska gälla för deras bostäder samt om lägenheten ska visas eller inte.

Marika Nordström, chef för marknad och kommunikation på Bostadsförmedlingen, säger att det händer att bostadssökande hör av sig till deras kundtjänst med synpunkter.

– Vi fick mer starka reaktioner i början av pandemin, säger hon.

Corona i Hyressverige
Läs också Inga visningar i coronatider - fick bara se en planritning Hemmajobb på grund av corona – inget skäl för byte till större lägenhet Bengt och Eva anklagas för att ha hyrt ut svart till sonen - nu vräks det äldre paret

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.