Annons

Lovelia har öppnat världens första pinnbibliotek

Trollhättan "Hundarnas pinnbibliotek – varsågod att låna en". Här kan alla hundar välja en leksak. Precis som när böcker lånas på bibliotek. Vem har kommit på det här? Jo, en bokälskande, femårig hundägare som heter Lovelia.
Foto: Kajsa Wedberg
Lovelia Bernow har startat världens kanske första pinnbibliotek och hennes hund Ingrid älskar utbudet.

Skylten är tydlig. Det är inte bara Lovelia Bernows hund Ingrid som får låna pinnar. Nej, det här biblioteket kräver inga lånekort, det är öppet för alla. Inte ens någon straffavgift om man råkar glömma att lämna tillbaka sitt lån.
Det bästa Lovelia vet är böcker. Hon är en flitig gäst på biblioteket. Och det bästa hundvalpen Ingrid vet är pinnar. Men var hittar man då de uppskattade leksakerna om man bor mitt i stan?
Lovelia är en uppfinningsrik lillmatte. Hon fixar självklart ett eget bibliotek till Ingrid och alla andra hundar. Så nu har Trollhättans hundar ett eget ställe där de kan låna sina lekpinnar.

Hunden Ingrid har väldens bästa lillmatte, som kommit på vad hundarna helst av allt vill ha, pinnar.

På den största stubben i Bergslagsparken i centrala Trollhättan ligger de. Det är en stor hög med blandat utbud; tjocka, tunna, långa, korta. Ja, precis så stor omväxling som man kan kräva av ett bibliotek.
När Lovelia lånar böcker tycker hon att det är viktigt med variation och självklart ska det även gälla för hundarna.
– Man gillar ju olika böcker och hundarna vill ha olika pinnar, säger hon, och visar Ingrids favoriter i högen.
Lovelia bor i huset intill och kan se parken från sitt fönster, som när en liten tax trippar förbi och lånar en liten fin pinne, eller en amstaff som hittar en större. Lovelia visar en utförlig skiss med förklaring hur det hela skulle se ut och fungera. Det finns ju förmodligen inget liknande sedan tidigare? Detta är troligen världens första pinnbibliotek.
Hon har fått mycket uppskattning för sin idé.
Det har kommit både godis och brev från hundar och hundägare som tycker att pinnbiblioteket är toppen. Det är bilder av nöjda hundar och till och med presenter. Hunden Ludde var först med att skicka sitt tack till Lovelia.
Lovelia ville egentligen ha riktiga hyllor, men såg sedan att den stora stubben var en bättre plats. Den är mer åtkomligt för den tänkta målgruppen, i precis lagom höjd och stor nog att hysa ett brett utbud av lånepinnar.
Ingrid, fyra månader och av blandras, hoppar lätt upp på stubben och väljer omsorgsfullt ut dagens lån att leka med.
Ett problem återstod att lösa när platsen var funnen i parken: Hur skulle alla hundar få reda på att det var fritt fram att låna på biblioteket?
Jo, naturligtvis en inbjudande skylt. Mamma Camilla hjälpte till att fixa den. Så nu vet alla varför det ligger en massa härliga hundleksaker där på stubben. Och Lovelia tittar till utbudet varje dag.

Lovelia Bernow med mamma Camilla och hunden Ingrid vid skylten som visar att detta är ett bibliotek för alla hundar.

Bokslukare som hon, är berättar Lovelia att hon inspirerats av boken Astons stenar. Boken handlar om hunden Aston som tar hand som ensamma stenar. Det är hennes favoritbok.
– Jag lånar 30 böcker varje gång jag är på biblioteket, berättar hon. Jag älskar böcker och ibland är det svårt att välja vilka jag ska låna.
Vid sidan av att läsa är det djur som är hennes största intresse. Så det var stor glädje när hon äntligen fick sin valp i somras. Och nu är de världens bästa kompisar.

Annons
Selma med matte Pamela Linton gillar pinnbiblioteket i Trollhättan.

Hunden Selma kommer förbi med matte Pamela Linton i andra änden på kopplet.
– Åh, vilken käck idé, säger Pamela om Lovelias uppfinning för hundarna i Trollhättan.
Och Selma tycks hålla med, för när matte vill gå vidare på promenaden spjärnar hon emot för allt vad en bullterrier kan. Och Pamela lovar att komma tillbaka med även sin andra hund, som hon tror kommer att uppskatta utbudet.

– Ja, det här älskar nog de flesta hundar, säger Pamela.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Fakta: Hundlekar utomhus

•Kila in godis i trädbarken och låt hunden söka upp godsakerna. Eller göm dig själv och låt hunden leta.
•Fyll en petflaska med godis och låt hunden försöka få ut innehållet.
•Gör hinder av pinnar och stenar och lär hunden att hoppa, krypa under och springa slalom. Kräver träning men är kul både för hund och ägare.

Fakta: Populära hundnamn

Trenden är att hundarna får allt mänskligare namn. Fido, Karo och Buster är inte alls med på listan längre.
De populäraste hundnamnen 2020 var:
1. Molly
2. Bella
3. Charlie
4. Doris
5. Sigge

Fakta: Regler i hundrastgården

•Hunden får vara lös, men under ständig uppsikt. Visa hänsyn för andra hundar och hundägare.
•Hundägaren plockar upp efter sin hund.
•Hunden ska vara helt frisk och helst vaccinerad för att släppas lös med andra hundar. Släpp inte in en löpande tik i hundrastgården.

Läs också Kändiskatten Luffar-Lasse förenar tiotusentals människor: "Han sprider så mycket glädje" Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva” Hyresgästen lämnade kvar möbler – och död katt Här fixar hyresgästerna tak över huvudet åt taggiga grannar 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.