Annons

Lulebo svindlat på minst sexsiffriga belopp – chef misstänkt

Luleå Allmännyttiga företaget Lulebo har blivit svindlat på minst sexsiffriga belopp. Uppgifterna kommer från ledningen som kallade till presskonferens på onsdagseftermiddagen. En chef och en entreprenör är polisanmälda.
Under en presskonferens hos Lulebo på onsdagen berättade Lulebos styrelseordförande Kent Ögren och VD Erik Öhrling att bostadsbolaget har blivit lurat på minst sexsiffriga belopp. En egen chef är misstänkt.
Foto: Ulrika Vallgårda
Vid presskonferensen 2020 berättade Lulebos vd Erik Öhrling och styrelseordförande Kent Ögren att bolaget tycks ha svindlats på nära 13 miljoner. Av en egen chef. Nu har rättegången startat.

– Vi väljer att inte gå ut med några siffror eftersom det är mycket kvar att utreda. Men det handlar om minst sexsiffriga belopp, säger vd Erik Öhrling.

Lulebos ledning lämnade in polisanmälan på tisdagen och på onsdagsmorgonen konfronterades den misstänkte chefen som därefter omedelbart avslutade sin anställning hos bostadsföretaget. Onsdag efter lunch kallade Lulebo till presskonferens.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Erik Öhrling berättar att han tillträdde som vd för 2,5 månader sedan. Från sin tidigare arbetsgivare, Luleå kommun, hade han med sig påbudet att alla attesteringar av fakturor skulle ske av minst två personer, och det var något han införde direkt.

– Innan dess har en person själv kunnat beställa, ta emot och godkänna såväl varor som tjänster och sedan granska, kontera och attestera fakturor på egen hand.

I april upptäckte man inom Lulebo en avvikelse i en faktura som skapade frågetecken. Efter att ha haft kontakt med det fakturerande entreprenörsföretaget uppstod det en misstanke om att det förekom ekonomiska oegentligheter inom Lulebo.

Läs också''Lulebo gör skillnad på hyresgästerna''

Efter det har Erik Öhrling inte gjort annat än att gå igenom fakturor tillsammans med ekonomichefen.

– Ingen av fakturorna ser orimlig ut en och en, men vi har gjort en kartläggning och till slut har vi sett mönster som har blivit så starka att vi törs hålla den här presskonferensen. Jag skulle aldrig göra det här om jag inte var säker på min sak, säger han.

De har nu spårat fakturor som ser konstiga ut från i år och minst två år tillbaka i tiden och Erik Öhrling kan inte utesluta att fler personer är inblandade. Han tror dessutom att de kommer att polisanmäla fler entreprenörer när de har lyckats ta reda på mer om vad som försiggått.

Läs också''Vi har blivit dåligt behandlade av Lulebo AB''

Den misstänkte chefen har enligt Erik Öhrling kunnat tillskansa sig de saker han har beställt, men om den berörda han också har kunnat komma över pengar vet de inte än.

Annons

Polisen har nu fått tillgång till all redovisning, projektrapporter, dokumentation, mejl, telefonlistor, datorer och telefoner i sin utredning.

– Vi är förstås både chockade och mycket bedrövade. Ingen i bolaget har vare sig anat eller kunnat förutse detta, säger Erik Öhrling.

Hur kan ni gå miste om sexsiffriga belopp utan att märka något?

– Alla företag har en ledning och en styrning som i grunden bygger på förtroende. Tyvärr har man haft ett system där enskilda personer kan göra så här och det har inneburit att ingen egentligen har kommit åt att granska det.

Har hyresgästerna drabbats?

– Det ser vi som osannolikt i sammanhanget. Ingen enskild hyresgäst. Och vi kommer å hyresgästernas vägnar göra allt för att få tillbaka det vi har förlorat.

Lulebo har gett den externa revisionsbyrån PwC:s forenetiska enhet i Stockholm i uppdrag att göra en grundlig genomgång och undersökning av inkommande fakturor, bokföring och projektredovisning.

– Vi kommer att jobba stenhårt för att det aldrig någonsin ska hända igen, för det här är inte ok, det är helt fel, säger Erik Öhrling.

Lulebos VD Erik Öhrling är chockad och bestört över vad han upptäckt.

Lulebos styrelseordförande Kent Ögren konstaterar att han aldrig har varit med om något liknande under sin långa karriär varken som hög politiker eller i de tidigare styrelseuppdrag han har haft.
– Jag känner bestörtning, besvikelse och en stor sorg över att sådant här kan hända, säger han.

Annons

Är det inte väldigt orutinerat att inte ha dubbla attesteringsrutiner?

– Jo, det tycker vi, säger Kent Ögren.

Finns det anledning att vara självkritisk?

– Ja, när sådant här inträffar ska man alltid var självkritisk.

Patrik Ström, kommissarie och chef för bedrägerigruppen vid utredningssektionen hos polisen i Norrbotten, berättar att de fick in polisanmälan på tisdagen. Brottsrubriceringen är just nu trolöshet mot huvudman och en förundersökning är inledd.

Han tror dock att det kan dröja flera månader innan utredningen är klar.

– Det blir stora mängder material som man ska gå igenom i ett sådant här fall för att klargöra om brott är begånget och vad det i så fall är för rott, säger han.

Läs också Nyfödd bebis räddade kontraktet trots sju sena hyror Kvinna hyrde ut lägenhet till sju olika personer – döms för bedrägeri Falsk "Sara" lurade Pablo på 27 000 kronor – låset var utbytt i lägenheten han skulle hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.