Annons

Lulebos pensionsavtal med vd:n utreds

Luleå ​Lulebos styrelse blev inte omvald av kommunfullmäktige i måndags. Anledningen är ett sex år gammalt pensionsavtal med vd:n. "Jag tar på mig missen, jag glömde att ringa koncernchefen när vi tecknade det nya avtalet", säger Kjell Mickelsson, ordförande i Lulebos styrelse.

​Kommunfullmäktige fick en oväntad vändning när punkten val av ny styrelse för Lulebo skulle klubbas. Ett beslut som i regel tas vart fjärde år efter valet. Kommunalråd Karl Petersen klev upp i talarstolen.

– Det har kommit till min kännedom att det finns pensionsfrågor i bolaget som vi vill granska vidare. Jag har tillskrivit styrelsen i Lulebo. Något svar har inte kommit. Jag tvingas därför föreslå en återremiss på detta val, sa Karl Petersen(S) enligt citat i NSD.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Pensionsfrågorna handlar om ett avtal som Lulebos styrelse tecknade 2005 med vd Anders Sandberg. Enligt avtalet kan vd:n gå i pension  vid 62 års ålder, mot 65 som tidigare. Han har dock rätt att arbeta kvar till 67 år, men det görs inga pensionsavsättningar för honom från 62.

Karl Petersen vill att turerna kring avtalet utreds. En av frågorna som han ställt i sitt brev till styrelsen är varför denna inte tog kontakt med Luleå kommunföretag för samråd innan pensionsavtalet skrevs om. Detta enligt Luleå kommuns företagspolicy. Kjell Mickelsson, ordförande i styrelsen, säger till Hem & Hyra att han tar på sig ansvaret för att detta missades.

Annons

– Det var en miss av mig, jag glömde helt enkelt att ta telefon. Jag skulle givetvis ha samrått med koncernchefen om detta.

Läs ocksåEfter två års utredning - sex personer åtalade i Lulebohärvan

Mikkelsson säger att han redogjort pensionsturerna för koncernchefen redan i december och trodde då att saken var utredd.

– Pensionsavtalet är ju egentligen inte märkvärdigt på något sätt. Det sticker inte ut. Sådana här avtal är ganska vanliga, menar Mikkelsson.

Annons

Mikkelsson och hans styrelse sitter kvar till bolagsstämman i maj. Om de får förnyat förtroende i ytterligare fyra år kommer att tas upp på nästa fullmäktige i början av april.

Läs också43-årig kvinna åtalad efter explosionen i Luleå
Läs också Tolv år från att förskolan tömdes tills det blir bostäder Lulebohärvan växer – flera företagare har anhållits Gratis att köa i Luleå igen men Mikaelas kötid är förlorad: "Känns surt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.