HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lungsjuk och “isolerad” kvinna tar strid för hiss

Malmö Hyresgästen i Malmö menar att hon inte kan ta sig ut från sin lägenhet. Hon har ställt krav till värden som har nekats. Nu ber hon istället hyresnämnden om hjälp.
Foto: Anders Paulsson
Hyresnämnden i Malmö

Kvinnan lider av lungsjukdomen kol och kan inte gå i trappor eller utsättas för starka lukter. Idag bor hon två trappor upp och beskriver att hon är “nästintill isolerad i hemmet”. Hon har bett sin hyresvärd om att få lov att sätta in ett trapphiss för att bryta isoleringen men fått nej, det framgår av handlingar som hon lämnat in till hyresnämnden.

Värden har istället erbjudit henne alternativa lägenheter men hyresgästen menar att detta inte är någon lösning eftersom den ena har bebotts av en rökare och att den andra har ett för litet badrum där hennes duschstol inte får plats.

Kvinnans uppgifter backas upp av överläkare på lungmottagningen som bekräftar att kvinnans sjukdom gör att hennes lungor endast har en kapacitet på arton procent. Läkaren skriver att kvinnan inte kan gå i trappor och bör ha tillgång till hiss eller boende på bottenplanet.

Husets ägare har lämnat ett första svar till nämnden och menar att det inte är möjligt att sätta in en trapphiss eftersom det skulle innebära åverkan på fastigheten, inte vara användbart för övriga grannar, minska framkomligheten i det trånga trapphuset och möjligtvis bryta mot brandskyddsregler. Värden poängterar samtidigt att kvinnans sjukdomsbild inte är ifrågasatt och vill göra nya försök att hitta en alternativ bostad.

Nu ska hyresnämnden ta ställning till fallet som registrerats som ett åtgärdsföreläggande mot fastighetsägaren, en mindre privat sådan.

Fotnot: Sedan artikeln skrevs har parterna kommit överens om att lösa frågan utanför hyresnämnden.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.