Annons

Lyhörd lägenhet måste undersökas

Nyheter En hyresgäst klagade på stegljud från lägenheten ovanför. Efter två år och flera domstolsprocesser tvingas hyresvärden att utreda frågan - långt efter att hyresgästen har flyttat.

Hyresgästen stördes av att det tydligt hördes så fort grannarna gick i lägenheten ovanpå och vände sig till miljöförvaltningen i Falkenbergs kommun. Två inspektörer kom dit och kunde konstatera tydliga stegljud. Utifrån inspektionen bedömde man att det var en bullerstörning som kunde riskera människors hälsa och att en vidare utredning behövdes.

Men hyresvärden, som är ansvarig för eventuella störningar, ville inte bekosta någon sådan utredning. Hyresgästen hade redan flyttat och de nye hyresgästen hade inga klagomål. Inte heller hade någon tidigare klagat på lyhördhet i lägenheten.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Snarare pekade man ut den klagande hyresgästen som ovanligt besvärlig, eftersom personen hade flyttat ofta och klagat mycket.

Annons

Mark- och miljödomstolen gav hyresvärden rätt, men nu ändras beslutet av högsta instans, mark- och miljööverdomstolen. Eftersom inspektörerna hade hört tydliga stegljud är det motiverat att undersöka stegljudisoleringen och att hyresgästen har flyttat ändrar inte den bedömningen, konstaterar domstolen.

Annons
Läs också Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor Hur mycket lukt ska du tåla? Juristen reder ut Mikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering Värden var för sent ute – hyresskulder preskriberas efter två år Krock mellan kulturliv och störda grannar: ”Inget verkar hjälpa”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.