HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Malins och Toms lägenhet ska säljas

Nyheter Lidingöhem ska avvecklas helt. Spekulanter har varit och tittat på huset och inspekterat lägenheternas skick. Malin Bergströms och Tom Luukkonens känslor är blandade.
Foto: Kristina Sahlén
Malin Bergström och Tom Luukkonen ska få ny hyresvärd när Lidingöhem säljer fastigheten på Oskarsvägen.

Kommunala Lidingöhem har minskat successivt. När bolaget var som störst ägde man omkring 2 000 lägenheter. Efter senaste försäljningsomgången 2010-2011 fanns drygt 500 kommunala lägenheter kvar. En politisk strid har pågått i flera år om att Lidingöhem ska avvecklas helt och hållet.
Nu är beslutet fattat. Att närmare 5 000 Lidingöbor skrivit på en namninsamling för en folkomröstning om försäljningen hjälpte inte. Majoriteten, 439 lägenheter, kommer att behållas av kommunen. En stor del av dessa är äldrebostäder. Resterande 92 lägenheter ska säljas till en privat fastighetsägare. ombildning till bostadsrätter är inte aktuellt.

I en av dessa lägenheter bor Malin Bergström och Tom Luukkonen med barnen Ida, 4, och Minna, 2,5 år. I går hade de spekulanter som tittade på 40-talshusets skick. De har lite blandade känslor inför försäljningen.

Läs ocksåBostadsbristen gör kön till en viktig del av ”fuck off-kapitalet”

– Jag hyr i andra hand av kommunen. När jag blivit kvitt mina skulder har jag blivit lovad ett förstahandskontrakt. De har sagt att det inte ska bli någon skillnad för att huset ska byta ägare, men det känns lite oroligt, säger Malin Bergström.

De flyttade till tvåan på 65 kvadrat för snart ett år sedan. Om Malin får förstahandskontraktet hoppas paret att så småningom kunna byta till sig en större lägenhet i närheten. De stortrivs i området, som heter Gångsätra, och hoppas att barnen ska få gå i skolan som ligger på andra sidan gatan. Det är rast och skolbarnens lek hörs i bakgrunden. Malin och Tom visste redan när de flyttade in att en försäljning var på gång. De tycker att det märks på Lidingöhems intresse att förvalta huset.

– Småfel som fanns i lägenheten när vi flyttade in har ännu inte åtgärdats och tvättstugan är under all kritik. Kanske blir det bättre med en ny värd, säger Tom Luukkonen.

Läs ocksåParkeringsavgiften på 40 000 får Dennis att köpa villa och flytta

Hem & Hyra har inte kunnat nå kommunalrådet Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) för en kommentar. I tidigare intervju med SVT har hon sagt att allmännyttan spelat ut sin roll i och med att den sköts på samma sätt som ett privat bolag. Pengarna som kommer in ska bland annat investeras i förskolor och infrastruktur.

Läs också Kommunal värd blev privat: Därför betalar Ganimete 25 procent högre hyra än grannen Birgit Elpriserna: Göran blir utan regeringens stödpengar – får strömmen direkt från greven Jeanette ville inte bli vd - styrelsen fick övertala henne

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.