HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Malmö stad granskar misstänkt svartboende

Malmö För andra gången på ett år har det kommit in tips till kommunen om olovliga bostäder i Östra hamnen. Vid tidigare inspektion på platsen hittades det sovplatser i industrilokaler.

Det kom ett anonymt tips till kommunen.

Uppgiftslämnaren menade att det i strid mot reglerna bodde människor i en industrifastighet. När kommunen för ett år sedan gjorde en inspektion i Östar hamnen tillsammans med räddningstjänsten visade det sig stämma.

Läs ocksåIskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet

–  Vid två av verksamheterna bodde det människor. Det fanns sängplatser, mat och personliga tillhörigheter där, säger Lotta Tähtinen, miljöinspektör på Malmö stad.

Bostadsinspektionerna utförs i regel tillsammans med räddningstjänsten. Det handlar bland annat om följa upp detaljplaner som inte tillåter bostäder och den delen ligger på stadsbyggnadskontoret. Räddningstjänsten kontrollerar brandsäkerheten och miljöförvaltningen undersöker miljön.

– Väldigt mycket som rör den här typen av boende får vi in som tips. Det kan komma från allmänheten eller från människor som arbetar i området, säger Lotta Tähtinen.

Läs ocksåSå riskerar hyresgäster hamna på gatan med kommunernas tuffa tidsgränsmånga anses ha för hög hyra i Malmö

Två scenarion är återkommande:

  • Att en fastighet fungerar som kombinerad arbetsplats och bostad för anställda på ett företag.
  • Att fastighetsägaren tar in vanliga hyresgäster som bor och sover på platsen trots att det inte är tillåtet.

Det är betydligt mer ovanligt att den som står för fastigheten faktiskt bor där själv.

För några veckor sedan hamnade kvarteret i Östra hamnen åter i blickfånget. En av kommunens inspektörer, som var ute i ett helt annat ärende, fattade misstankar om att det fanns hyresgäster och larmade kollegorna på miljöförvaltningen. Flera företag bedriver verksamhet i kvarteret och en kontroll visar att en handfull personer är folkbokförda på adresserna. Nu planerar Malmö stad nya besök för att gå till botten med misstankarna om svartboende.

Läs ocksåKvinna anklagar grannar för att störa henne – blir själv anklagad för hotbrev

Otillåtna eller undermåliga bostäder kan resultera i en ekonomisk smäll i form av ett vite för fastighetsägare. Finns det misstankar om att någon agerar svartvärd skickar kommunen ofta  informationen till Skatteverket som letar vidare efter svarta inkomster. Enligt Lotta Tättinen på Miljöförvaltningen stöter inspektörerna allt oftare på olovliga boenden i Malmö. Men hon kan inte säga om det innebär att fenomenet har ökat eller om kommunen har blivit mer effektiv.

Sten Lundström är chef för lokalt utvecklingsarbete på Hyresgästföreningen i Malmö. Han ser det som troligt att fler människor bor i industrifastigheter nu än tidigare.

– Att man bor på osäkra grunder, kontrakt eller platser är ett växande problem. Det är en direkt följd av bostadsbristen som skapar förutsättningar för att kunna hyra ut precis vad som helst, säger han.

För Hyresgästföreningens del är det problematiskt att nå hyresgäster som bor osäkert i industrilokaler. Saknas det förhandlingsrätt och medlemmar blir det svårt att driva ett ärende.

–  Vi har sett en markant ökning av att det bor folk i källare men då finns det oftast ett hyreshus ovanpå med medlemmar i, säger Sten Lundström.

Läs också Färre hemlösa i Malmö - fler hittar bostad på egen hand Tvångsåtgärd: Malmö stad vill bestämma över var femte nybyggd lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.