Annons

Malmöborg hotar med massvräkning

Malmö ​Förvaltaren Malmöborg har sagt upp fem hyresgäster på en adress vid Davidshall i Malmö. Enligt Malmöborg hade de fem hyresgästerna i januari en sammanlagd skuld för obetalda hyror på 126 000 kronor. Därför har man vänt sig till hyresnämnden för att få dem vräkta. Ärendet prövas imorgon, tisdag.
Hyresgästföreningens jurist Andreas Persson som företräder en av hyresgästerna är kritisk till tillvägagångssättet. 
 
­- Om det är så att det handlar om pengarna borde man snarare skicka ett förverkade av hyreskontraktet. Då har hyresgästerna tre veckor på sig att återvinna kontraktet genom att betala skulden. 
 
Andreas Persson tycker också det är märkligt att uppsägningarna inte föregåtts av några varningar. Det enda hyresgästerna fått är betalningspåminnelser. Först i januari får de beskedet att de måste betala sin skuld inom tio dagar, annars kommer rättsliga åtgärder att vidtas.
­
– Men samtidigt får de en uppsägning och en ansökan lämnas in till hyresnämnden. Det ger ett konstigt budskap. De där tio dagarna gällde visst inte trots allt.
 
Han hoppas kunna hitta någon lösning i nämnden. För en av hyresgästerna rör det sig om fem försenade inbetalningar.
 
– Det är tveksamt om det sig kan räcka för en uppsägning, konstaterar Andreas Persson.
 
En annan hyresgäst var försenad en dag med hyran under hela 2008 och haft en försening på två veckor under det här året. Den uppsägningen har dragits tillbaka efter att Andreas Persson kontaktade Malmöborg och påtalade det orimliga i förfarandet.
 
Elsbeth Göransson, vd på Malmöborg, beklagar situationen men tillbakavisar kritiken från Hyresgästföreningen. 
 
– Vi har verkligen försökt den snälla vägen, jag har personligen pratat med samtliga hyresgäster. Det är inte roligt för mig heller att plötsligt stå med så många tomma lägenheter. Men nu är det en som har betalt sin skuld och där kommer vi att gå med på förlikning i morgon, säger hon. 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Meterhöga lågor när hyresgäst eldade på uteplatsen – tvingas flytta och betala 90 000 Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad Nära vräkning när sjukpenningen dröjde – nu får mannen en ny chans

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.