Annons

Malmöborg hotar med massvräkning

Malmö ​Förvaltaren Malmöborg har sagt upp fem hyresgäster på en adress vid Davidshall i Malmö. Enligt Malmöborg hade de fem hyresgästerna i januari en sammanlagd skuld för obetalda hyror på 126 000 kronor. Därför har man vänt sig till hyresnämnden för att få dem vräkta. Ärendet prövas imorgon, tisdag.
Hyresgästföreningens jurist Andreas Persson som företräder en av hyresgästerna är kritisk till tillvägagångssättet. 
 
­- Om det är så att det handlar om pengarna borde man snarare skicka ett förverkade av hyreskontraktet. Då har hyresgästerna tre veckor på sig att återvinna kontraktet genom att betala skulden. 
 
Andreas Persson tycker också det är märkligt att uppsägningarna inte föregåtts av några varningar. Det enda hyresgästerna fått är betalningspåminnelser. Först i januari får de beskedet att de måste betala sin skuld inom tio dagar, annars kommer rättsliga åtgärder att vidtas.
­
– Men samtidigt får de en uppsägning och en ansökan lämnas in till hyresnämnden. Det ger ett konstigt budskap. De där tio dagarna gällde visst inte trots allt.
 
Han hoppas kunna hitta någon lösning i nämnden. För en av hyresgästerna rör det sig om fem försenade inbetalningar.
 
– Det är tveksamt om det sig kan räcka för en uppsägning, konstaterar Andreas Persson.
 
En annan hyresgäst var försenad en dag med hyran under hela 2008 och haft en försening på två veckor under det här året. Den uppsägningen har dragits tillbaka efter att Andreas Persson kontaktade Malmöborg och påtalade det orimliga i förfarandet.
 
Elsbeth Göransson, vd på Malmöborg, beklagar situationen men tillbakavisar kritiken från Hyresgästföreningen. 
 
– Vi har verkligen försökt den snälla vägen, jag har personligen pratat med samtliga hyresgäster. Det är inte roligt för mig heller att plötsligt stå med så många tomma lägenheter. Men nu är det en som har betalt sin skuld och där kommer vi att gå med på förlikning i morgon, säger hon. 

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Kvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp” Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras" Dömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivning Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.