Annons

Målningen spårade ur – hyresgäst får betala 159 000 kronor i skadestånd

Östra Göinge En hyresgäst i Broby målade om huset men när värden såg resultatet blev parterna osams. Nu måste hyresgästen betala skadestånd.
Foto: Gry Ellebjerg
Hyresgästen har flyttat och får nu betala ett skadestånd på närmare 159 000 kronor.

Kvinnan hyrde ett hus på 170 kvadratmeter med sex rum och kök. Parterna hade kommit överens om att hyresgästen fick måla och tapetsera. Under de tio månader som hyresgästen bodde i huset provade hon sig fram med olika färger. Köksinredningen målades till exempel om i en mintgrön nyans. Projektet avbröts dock när hyresvärden kom på besök och fick se resultatet. Parterna blev ovänner och kvinnan flyttade.

Kvinnan hade målat om i stort sett samtliga ytskikt i huset; fönster, dörrar och lister. Färg hade även kommit på strömbrytare, låsvred, handtag och tätningslister. Golv hade stänkts ned då de inte skyddats när väggarna målades om.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt hyresvärden var inget av hyresgästens arbete utfört på ett fackmannamässigt sätt. Ytskikt som exempelvis lister, fönsterkarmar, golv och väggar måste rengöras, slipas och målas om – alternativt bytas ut.

Annons

Värden har tagit fram en offert som visar kostnaderna för att återställa huset som landar på 172 400 kronor. Kvinnan har bestridit beloppet och menar att bruksvärdet inte minskat då husets underhåll var kraftigt eftersatt. Utan att precisera något belopp anser hyresgästen att hon ska betala ett visst skadeståndsbelopp men värdens bud ska jämkas rejält.

Hyresnämnden i Malmö, som fick avgöra ärendet, påpekar i sin dom att en hyresgäst har rätt att utföra målning och tapetsering på egen bekostnad. Men om lägenhetens bruksvärde minskar har hyresvärden rätt till ersättning. Hyresnämnden ansåg att den målning som skett inte utförts på ett fackmannamässigt sätt och att bruksvärdet minskat.

Läs ocksåOro och ilska efter kaosrenovering och sparkad vd i LidköpingHyresgästen Petra Carlsson tycker att AB Bostäders styrelse har en hel del att förklara efter den kaotiska renoveringen i kvarteret Leoparden samt vd:ns hastiga avsked.

Hyresnämnden menar att när hyresgästen flyttade in i huset fanns ett behov av viss uppfräschning. Därför jämkades beloppet och hyresnämnden beslutade att kvinnan ska betala skadestånd på totalt 158 900 kronor.

Annons

Ärendet har inte överklagats till Svea hovrätt.

Läs också Har hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom Beslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringar Tillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut dem Så rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.