HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Man kan aldrig hota med böter på det här viset”

Göteborg Att hota med straffavgifter som Victoria Park gör strider mot gällande lagar och regelverk. ”Betala abslout inte, bestrid beslutet”, säger Conny Borup, jurist på Hyresgästföreningen i Västra Sverige.
Foto: Gustaf Görfelt

Conny Borup säger att han blir upprörd när han läser Victoria Parks lappar. Att med bara några dagars varsel kräva att hyresgästen ska vara hemma en hel vecka beskriver han som ”väldigt dåligt skött”.

– Enligt regelverket ska hyresvärden och hyresgästen komma överens om en tid inom en månad, om det inte rör sig om någon väldigt brådskande akutåtgärd. Att hota med böter är grädden på moset. Hur lätt är det inte att en sådan här lapp råkar hamna i pappersinsamlingen, försvinner från trapphuset eller att man råkar vara bortrest när den kommer?

Läs ocksåFörsta HD-domen efter lagskärpningen – sambos måste ändra adress inom en vecka

Men man behöver ju inte vara hemma när hantverkarna kommer, man kan ju även lämna i från sig nyckeln?

–  Det kan man göra. Men även om man ska utgå från att människor är ärliga, så ska man också veta att ifall något försvinner från ens hem när man lämnat ut nyckeln, så gäller inte hemförsäkringen.

Vad gäller böterna då, får man hota med sådana?

Läs ocksåLilian och Pontus vann segdragen tvist mot värden i Högsta domstolen

–  Aldrig på det här viset. Om inte hyresvärden och hyresgästen har ett avtal kan det aldrig utgå några ”böter”. Hyresvärden kan ha rätt att ta ut en avgift. Men det gäller bara om man har kommit överens om en tid och hyresgästen sedan inte släpper in värden, eller om värden behöver ta hjälp av kronofogden.

Så ifall man inte varit hemma och hyresvärden sedan kräver ”böter”, vad ska man göra?

– Be dem glömma det. Betala absolut inte, bestrid beslutet.

Läs ocksåSopböter – då behöver du inte betala: ”Det är en sorts skrämseltaktik”En hyresvärd har inte rätt att utfärda sopböter. Om en hyresgäst vägrar betala måste värden gå till tingsrätten och bevisa anklagelsen innan det går att kräva några pengar.

LÄS MER:

Victoria Park: ”Jag tolkar det som att det är enligt regelverket”

Böteshot från Victoria Park kan vara olagligt

De här reglerna gäller: Hyresgästens skyldighet att lämna tillträde

 

Läs också Atefe köpte hus - värden blev arg och hotade med Migrationsverket Dagisplatsen var ett svepskäl – hyresvärden synade bluffen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.