HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Victoria Park: ”Jag tolkar det som att det är enligt regelverket”

Göteborg Det finns kontaktuppgifter så man kan höra av sig om man inte kan vara hemma eller lämna nyckeln. Därmed har Victoria Park rätt att kräva ut straffavgifter av den som varken svarar eller ger tillträde. Det säger Björn Peterson, områdeschef för Göteborg och Borås.

– Jag tolkar det som att det är enligt regelverket. I alla meddelanden vi skickar ut finns det kontaktuppgifter: telefon, mail eller en adress man kan besöka. Vi har 1 277 lägenheter i Lövgärdet, och att vi skulle vänta på ett svar från var och en funkar tyvärr inte. Men det finns en chans att meddela om man inte kan vara hemma eller lämna nyckeln, vi går inte fram som en väghyvel, säger Björn Peterson.

Det är flera projekt som äger rum samtidigt i Victoria Parks bestånd i Lövgärdet. Förutom löpande renoveringar av tomma lägenheter så pågår installation av fiber och nya elmätare.

Läs ocksåKfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till FröslundaKvinna som står lutad med armarna över en disk. Under henne syns bakverk.

Dessutom genomförs en obligatorisk ventilationskontroll (OVK). I samband med OVK:n görs också installation av nya fläktkåpor.

Enligt Björn Peterson har det varit mycket svårt att få tillträde till lägenheter vid OVK-arbetet, och det är det som fått Victoria Park att ta till hot om straffavgifter.

– Vi började med arbetet redan i somras och skickade ut meddelanden i god tid. Men det var säkert 40-50 procent bommar, folk var varken hemma eller lämnade in nyckeln. Då går vi ut en andra gång och får ytterligare bommar. I tredje läget säger vi att om du inte är hemma så måste vi tyvärr fakturera dig, säger Björn Peterson.

Läs ocksåDe boendes seger blev kortvarig – nu tvingas de acceptera nya kökLinda Petersson bor med fyraårige sonen Oliver i en trea på Ernst Kristenssons gata i Lunden. Hon är tveksam till om de kommer att bo kvar efter den kostsamma stamrenoveringen. ”Jag hamnar inte på bar backe, men jag får lägga betydligt mer på att hyra i stället för att leva och hitta på saker med min son.”

Inte ens det hotet har hjälpt överallt, utan för vissa lägenheter är bolaget nu uppe i fjärde försöket att få tillträde.

– Vi är förstås medvetna om att det finns ett språkproblem. Vår bocoach som pratar arabiska har varit ute och knackat dörr, men det är mycket svårarbetat, säger Björn Peterson.

När det gäller arbetet med att byta elmätare så har det startat nyligen, så där finns ingen bakgrund av misslyckade försök. Trots det hotar alltså Victoria Park med straffavgifter på 1 500 kronor om hantverkarna inte får tillträde.

Läs ocksåÄgaren om husen i Blötberget: ”Jag fick höra att det var det bästa skicket på två år”Bild på ett gult hus. I högerkant finns en bild inflikad på ägaren Eskil Ripa som iförd skjorta och kavaj tittar in i kameran.

– Där har det med all säkerhet blivit fel. Vi ska alltid göra två försök innan vi går ut med något sådant. Vi måste nog gå ut med information om att det är ett felaktigt meddelande, säger Björn Peterson.

Att hantverkarna som utför arbetet inte skulle kunna svenska är däremot inget han känner igen.

– Alla företag vi anlitar är svenskregistrerade, sedan kan det förstås vara en hög nivå av invandrare hos vissa. Men vi har inga företag som är av modellen ”svensk arbetsledare, polsk arbetsstyrka”, säger Björn Peterson.

Arbete på kvällar och helger har förekommit. Men enligt Peterson har det enbart handlat om lokalrenoveringar då, inte renoveringar inne i bostadshusen.

– I lägenheterna är det väldigt styrt, det är bara arbete under dagtid på vardagar. Men vi har gjort flera arbeten runt torget, bland annat för ett storkök och en familjecentral. Som vid alla byggen har det blivit bråttom på slutet, och då har det förekommit extraarbete på kvällar och helger, säger Björn Petersson.

LÄS MER:

Böteshot från Victoria Park kan vara olagligt

Juristen: ”Man kan aldrig hota med böter på det här viset”

De här reglerna gäller: Hyresgästens skyldighet att lämna tillträde

Läs också Hyresvärden satte hänglås på Dans förråd – men anklagade grannarna: ”De hade ingen koll” Värden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.