HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Böteshot från Victoria Park kan vara olagligt

Göteborg UPPDATERAD. Victoria Parks entreprenörer kräver tillträde till lägenheterna med mycket kort varsel. Får de inte det ska hyresgästerna i Lövgärdet "böta" till hyresvärden, enligt lappar i brevlådorna.
Foto: Privat
Stanna hemma hela nästa vecka för att kunna släppa in hantverkare, eller lämna ifrån dig nyckeln för hela samma period. Annars får du böta. Det är Victoria Parks besked till hyresgästerna.

LÄS MER:

Juristen: ”Man kan aldrig hota med böter på det här viset”

Läs ocksåOro i Rannebergen: ”Vi vill inte ha in Victoria Park”

Victoria Park: ”Jag tolkar det som att det är enligt regelverket”

På en fredag för några veckor sedan fick Sebastian Lilleeng en lapp i sin brevlåda.

– Där stod att jag måste lämna in nyckeln eller vara hemma hela måndagen för att kunna släppa in hantverkare. Annars skulle jag få böta 1 500 kronor. Jag läste lappen efter jobbet på fredagen och då fanns det ingen tid att ringa min arbetsgivare. Jag fick gå ner och lägga nyckeln i Victoria Parks brevlåda, områdeskontoret var stängt så dags, säger Sebastian Lilleeng.

Läs ocksåVictoria Park bland de bolag som ställer hårdast krav

En bekant till honom som fick samma lapp valde att stanna hemma hela dagen i stället, men fick aldrig något besök.

Sebastian Lilleengs mamma bor också i Lövgärdet. Den 21 november fick hon en annan lapp i sin brevlåda. Där stod det att hon måste lämna in nyckeln inom två dagar, alternativt vara beredd att släppa in hantverkare mellan den 23 och 30 november, klockan 07.30-17. Gjorde hon inte det skulle hon få böta 800 kronor.

Annons

– Vad ska man säga? Att vara hemma 10 timmar om dagen i en hel vecka, det är ju helt absurt. Jag tror inte heller att så många vill lämna ifrån sig en nyckel till hemmet i en vecka. Värden ska lämna besked om sådant här en månad i förväg, det har jurister på Hyresgästföreningen förklarat när jag ringt, säger Sebastian Lilleeng.

Läs ocksåHyresgäster protesterar mot Victoria Parks nya avgift

Till saken hör också att det enligt Hyresgästföreningens jurister inte är tillåtet för en hyresvärd att ta ut straffavgifter på det vis som Victoria Park hotar med.

Sebastian är även kritisk till de entreprenörer som Victoria Park anlitar för att utföra arbetena.

– Det är väldigt skumma företag. När de skulle göra ventilationsarbeten hos min mamma kunde personerna som kom dit inte svenska alls. Hur ska man då kunna kommunicera med dem på ett effektivt sätt? Och när de skulle byta elmätare hos min mamma försökte jag ringa entreprenören, men de sa bara att det inte gick att nå dem som skulle utföra arbetena. Sedan lade de mer eller mindre på i örat på mig, säger Sebastian Lilleeng.

I Lövgärdet pågår också andra renoveringsarbeten, dels av lokaler men också av tomma lägenheter. Enligt Sebastian Lilleeng håller sig hantverkarna inte till de arbetstider som är sagda, dagtid på vardagar, utan arbetar alla möjliga tider.

– De jobbar både på kvällar och helger. Jag har själv sett dem arbeta klockan 23 på en vardagskväll, när jag skulle gå och lägga mig. Bilarna står ofta parkerade över natt på gårdarna, säger han.

Sebastian Lilleeng är sekreterare i Södra Lövgärdets lokala hyresgästförening. Nu funderar han och och styrelsekollegorna på att gå ut med information i området för att berätta att Victoria Park inte har rätt att hota med ”böter” på det sätt de gör.

Annons

– Antingen det eller åtminstone sprida kontaktuppgifter till Hyresgästföreningen, så att människor här kan känna lite trygghet, säger han.

LÄS MER:

Victoria Park: ”Jag tolkar det som att det är enligt regelverket”

Juristen: ”Man kan aldrig hota med böter på det här viset”

De här reglerna gäller: Hyresgästens skyldighet att lämna tillträde

Läs också Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.