Annons

Hem & Hyras reportrar nominerade till årets granskning

Nyheter Hem & Hyra har chans på ett av Sveriges mest prestigefyllda journalistpriser! Reportrarna Kristina Wahlgren, Anders Paulson och AnnaKarin Löwendahl avslöjade hur en ny lag om folkbokföring gör att hemlösa klassas som kriminella. Nu är de nominerade till Tidskriftspriset inom kategorin "Årets granskning".
Hem & Hyras reportrar Kristina Wahlgren, AnnaKarin Löwendahl och Anders Paulsson i en gruppbild
Foto: Hem & Hyra
Hem & Hyras reportrar Kristina Wahlgren, AnnaKarin Löwendahl och Anders Paulsson har chans att vinna ett av Sveriges främsta journalistpris för sin granskning om adresslagen som slagit snett.

För tre år sedan blev det straffbart att skriva sig där man inte bor. Politikernas mål var att komma åt bidragsfusk och organiserad brottslighet – men i stället för kriminella och välfärdsfuskare är det främst hemlösa som dragits inför rätta.

Detta avslöjade Hem & Hyra i en lång serie artiklar under namnet ”Adresskaoset – jakten på de hemlösa”. I artikel efter artikel visar Hem & Hyras reportrar Kristina Wahlgren, Anders Paulson och AnnaKarin Löwendahl hur den nya lagen slagit snett. Hur brottslingar fortsätter att klara sig undan och miljardärer går fria i rätten medan de allra svagaste blir dömda.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Om småbarnsmamman Mariam som under en kort period som hemlös skrev sig på fel adress för att inte missa viktig post medan familjen flyttade runt mellan akutboenden. Hur hon fick sin ansökan om svenskt medborgarskap avslagen och hamnade i tingsrätten för att hon inte ville riskera dotterns dagisplats.

Hem & Hyras granskning fick effekt. Kort efter publiceringen ställdes finansminister Magdalena Andersson till svars i riksdagens skatteutskott. Under hösten höll riksdagen debatt i frågan och i Göteborg har kommunstyrelsen haft frågan på sitt bord. Hem & Hyras granskning har till och med påverkat utgången av enskilda rättsprocesser när den använts av försvarssidan i domstol.

Under fredagen stod det klart: artikelserien är nominerad till Tidskriftspriset 2021 i kategorin ”Årets granskning” – en av de främsta journalistiska utmärkelserna i landet.

Läs ocksåSkrev sig på obebyggd tomt - misstänks för brottEn lagbok. En brevlåda på en gräsbevuxen tomt.
Adresskaoset
Mariam höll på att få sitt liv förstört på grund av den nya lagen.

– Det känns otroligt fint med ett sådant erkännande. Både för egen del men även för de hemlösa och utsatta som vi ger en röst. Hade vi inte gjort den här granskningen hade ingen känt till hur den skärpta lagstiftningen faktiskt slagit, säger reporter Kristina Wahlgren.

Annons

Reporterkollegan AnnaKarin Löwendahl håller med.

– Granskningen har påverkat livet för enskilda individer högst konkret, samtidigt som den seglat ända in i riksdagens kammare. Vi har även kunnat visa hur lagen tillämpas olika beroende på vem du är.

Läs ocksåMan riskerar fängelse för folkbokföringsbrottDe fotografier som polisen tog under husrannsakan används som bevisning mot mannen som är misstänkt för grovt folkbokföringsbrott.

Anders Paulsson menar att Hem & Hyras artikelserie belyser varför grävande journalistik är så viktig – inte minst för de grupper som har svårt att göra sin röst hörd.

– Det fanns ett okänt missförhållande. Staten stod med full styrka på ena sidan. På den andra; en av de mest utsatta grupperna som vi har. Det är bara att hoppas att man lär sig något av detta inför framtiden.

Chefredaktör Susanna Skarrie
Chefredaktör Susanna Skarrie

Hem & Hyras chefredaktör Susanna Skarrie är stolt över de tre reportrarnas uthålliga fotarbete och envishet. Och glad över att en granskning som känts extra angelägen lyfts fram i strålkastarljuset.

Annons

– Hemlösa görs till kriminella av en ny lag som blundar för hur verkligheten ser ut. Summariska rättegångar på en halvtimme ger människor som varken vet att de gjort fel eller tjänar på det men för livet. Det är otroligt roligt att vår satsning på granskande journalistik får ett erkännande, igen!

I fjol vann Kristina Wahlgren och Anders Paulson tillsammans med reporter Christoffer Röstlund Jonsson ”Årets granskning” för sitt avslöjande om svarthandeln på den svenska bostadsmarknaden. AnnaKarin Löwendahl och kollegan Anna Rytterbrant fick i år en guldspade för sin granskning om handeln med svarta adresser.

Priset delas ut under Tidskriftsdagen den 10 november. Övriga nominerade inom kategorin ”Årets granskning” är:

  • Barnen ingen vill ha: Johan Frisk och Anna Wallenlind Nuvunga, tidningen Faktum
  • Fallet Nathalie: Anton Andersson, Handelsnytt
  • Männen bygger miljardbolag på feminism – kvinnor kammar hem noll: Towe Boström och Johanna Ekström, Breakit

Läs hela granskningen om det svenska adresskaoset.

Fakta: Juryns motivering

”Med journalistiskt fotarbete, omfattande kartläggning och uthållighet avslöjades hur en välmenande lagstiftning slog snett – och drabbade samhällets mest utsatta.”

Läs också Friad i tingsrätten, fälld i hovrätten – kvinna får böter för folkbokföringsbrott JO kritiserar polisen efter slarvig adressrazzia – smygläste Fares brev och granskade mediciner HD:s beslut: Maries fall prövas inte – tvingas böta 23 800 kronor för att ha skrivit barnen på fel adress

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.