HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Manlig dominans i bostadsbolagens styrelser

Södermanland Trots att de flesta politiska partier vill öka andelen kvinnor i bolagsstyrelser misslyckas de själva. Bara 26 procent av ledamöterna i de kommunala bolagen i regionen är kvinnor.

I höst är det val och hyr du av eller bor i en kommun med ett kommunalt bostadsbolag – är det din röst som påverkar vilka som ska bestämma över bostadspolitiken.

Hem & Hyra har därför gått igenom styrelserna i 78 kommunala bostadsbolag och -stiftelser i de sju län som bildar Hyresgästföreningens regioner Mitt och Aros-Gävle.

Läs ocksåHär ska bil och cykel ingå i hyrandela bilar

Resultatet är – manligt.

Genomgången är en dyster läsning för den som hade hoppats på att partierna själva tar ansvar för  jämställda styrelser.

Fördelat på alla de sju länen finns endast ett enda bolag med jämställd styrelse: Gamla Byn i Dalarna.

Läs ocksåLäxhjälpen ger extra push att klara skolan − stöttas av flera bostadsbolag

Samtidigt har 13 bolag enbart män i sina styrelser. I Värmlands län finns flest helmanliga styrelser: 5 av 17. Bland annat Stiftelsen Karlstadhus och Eda Bostads.

Av de 488 ledamöterna, framgår partifärg på 425 stycken. Sett till dessa är KD det parti som är sämst på jämställdhet. Av deras 18 styrelseplatser i de sju länen har endast två tilldelats kvinnor.

Bäst av partierna i regionen är MP som har 50 procent.

Läs ocksåHela styrelsen avstängd efter grova rasistiska och sexistiska kommentarer

Socialdemokraterna når inte fram till sitt eget partimål ”varannan damernas”: endast 38 procent av deras styrelseplatser har tilldelats kvinnor.

Snittsiffran i landet är 29 procent kvinnor på styrelseposter i de kommunala bostadsbolagen.Siffran är så låg och förändringen går så sakta att styrelsen för bostadsbolagens bransch- och intresseorganisation, Sabo, startat en mångfaldsgrupp som ska försöka påverka de politiska partiernas valberedningar att inse att de behöver välja in fler kvinnor i styrelserna.

– Det är ett systemfel. De tar en affärsrisk om de inte förstår det, säger Elisabet Sundberger som är sekreterare i mångfaldsgruppen.

När Hem & Hyra ringer till ägarna, kommunerna, för att fråga vad de tänker göra för jämställdheten, skyller de på andra.

Värmland är det län med mest ojämställda styrelser i vår undersökning: 5 av 17 med enbart män. Men svaren är vaga på frågorna vad ägarna, kommunerna, tänkt göra åt problemet.

I Karlstad säger man att frågan behöver uppmärksamhet för förändring. Men själva vill de inte sätta fokus på frågan.

Genusutvecklare Marianne Nilsson på Region Värmland är besviken. 

– Eftersom jämställdhet är så tydligt kopplat till makt, är det en fråga som ofta ligger långt ner. Det är många som vill prata om det, men att få det omsatt i praktiken verkar svårt.

Hon får medhåll av Maritha Johansson  som är jämställdhetsdirektör på länsstyrelsen i Värmland.

– Män som har makt vill inte se att det är ett problem. Och män väljer män. Därför har valberedningarna stora ansvar för det här. Det är sorgligt när man alltid tror att det är någon annan som ska göra något, för det är en farlig utveckling att fortsätta cementera maktförhållandena mellan män och kvinnor

Fakta: Så gjorde vi

På bostadsbolags och kommuners hemsidor har vi mellan mars och april tagit reda på namnen på dem som sitter på ordinarie plats i styrelsen. Vissa bolag hade inte namnen offentliga och dem har vi mejlat.Några bolag hade namn men inte partibeteckningar på sina sidor.

Läs också Coronaviruset: Bostadsbolag inför riktlinjer för hyresgäster Bjuvsbostäders vd får gå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.