Annons

Marita köade i 35 år – flyttade in i grön oas mitt i stan

Stockholm Hon satsade sina 35 år i bostadskön på en lägenhet hon inte fick se i verkligheten på grund av pandemin. Men hon har aldrig ångrat att hon flyttade in i den gröna oasen vid Tessinparken. "Lägenheten är fantastisk", säger Marita.
Foto: Kenneth Samuelsson
Ett grönt hav av blommande kastanjeträd och några enstaka hus är utsikten från Maritas balkong.

En av dem som aldrig har ångrat att hon ställde sig i bostadskön en julidag 1985 är Marita. Med hjälp av sina över 35 år i bostadskön kunde hon förra året flytta in i en tvåa på 82 kvadratmeter vid foten av Tessinparken på nedre Gärdet ett stenkast från Östermalm. Hon är en av de som köade längst för en hyresrätt under 2021 visar Hem & Hyras genomgång av de 100 lägenheterna som krävde längst kötid.

– Lägenheten är fantastisk och vi gillar att det är så lugnt här. Det är mitt i stan men lite som på landet med all grönska, säger hon när hon visar utsikten mot Tessinparkens gröna hav av blommande kastanjer från balkongen på fjärde våningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon har också lite svårt att svara på om hon gillar läget med den gröna oasen som möter henne på morgonen eller lägenheten mest. Det är lätt att förstå henne.
Lägenheten är i original från 1932 med en vacker öppen spis, högt i tak, fina parkettgolv, platsbyggda serveringskåp och stort ljusinsläpp från de stora fönsterna i två väderstreck mot parken. I kontraktet står också inskrivet att originalinredningen inte får röras.

Men hennes historia börjar långt i från lägenheten i Tessinparken. Vi letar oss tillbaka till 1985, en tid då Olof Palme fortfarande är statsminister, och det året då Maria ställer sig i bostadskön.
Hon bor då i en liten etta på 25 kvadrat och samtidigt som hon står kvar i bostadskön byter hon efter några år den lilla lägenheten mot 48 kvadratmeter vid Fridhemsplan.

Hon bor bra men efter 20 år på Kungsholmen och efter att hon träffat sin nuvarande sambo så började hon leta efter en större lägenhet. När det stod klart att det var svårt att byta mot en större lägenhet kom kötiden väl till pass.

Läs också36 år för drömboendet – här är hyresrätterna med längst kötid

– Jag har haft kötiden i bakfickan for a rainy day, säger hon.

Tackade nej till 1700-talslägenhet

Drömmen har i alla år varit att bo i en lägenhet i ett kulturhus hos Stadsholmen. Men när en lägenhet vid Bastugatan på Mariaberget i ett hus från 1700-talet med egen trädgård väl dök upp tackade hon nej.

– Vi hade försa tjing men vi tackade nej eftersom det var så lågt i tak och den var svårmöblerad, trappen till andra våningen var så trång att man skulle behövt ta in möblerna från fönstret, säger hon.

Annons
Marita bor ett stenkast från Tessinparken nära Fältöversten.

När lägenheten vid Tessinparken dök upp kändes det helt rätt. En funktionell lägenhet, bra kommunikationer, ett väldigt bra läge med en rimlig hyra på cirka 10 000 kronor med Maritas egna ord.

– Sedan gillar vi att motionera på Gärdets utegym och promenera längs med Djurgårdskanalen, säger hon.

Men det började rätt dåligt. Under pandemin tillät Svenska Bostäder inte att hon fick se på lägenheten innan hon tackade ja. En planritning sade inte så mycket så de bestämde sig för att åka till huset och området och kolla själva.

– Sedan hade vi tur och fick kontakt med en granne som satt på balkongen, hon lät oss komma in och kolla på hennes lägenhet som är likadan som vår, säger hon.

Det slutade med att hon tackade ja förra sommaren.

– När vi fick nycklarna så var det första gången vi såg lägenheten i verkligheten och det var spännande att komma in. Den var fantastisk och är fortfarande fantastisk, säger hon.

Tittat på 50 lägenheter

Att tacka ja till lägenheten innebar att hon i konkurrens med övriga 1 239 personer som hade anmält sitt intresse för lägenheten bytte sina 35 år i kön mot sitt nya hem.

Annons

– Det blev lite tomt när kötiden försvann, säger hon.

När hon blickar tillbaka så summerar hon sitt bostadsletande till att hon nog har varit på ett 50-tal lägenhetsvisningar genom åren. Och genom att gå in och kolla på Bostadsförmedlingens hemsida flera hundra gånger genom åren har hon också skaffat sig en del erfarenhet.

– Bra läge och låg hyra då drar kötiden i väg, säger hon.

Men nu känns det som hon har flyttat klart.

– Vi blir nog kvar här, varför skulle vi lämna det här, säger hon.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.