HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Markbackens ungdomar vinner kampen mot klottret

Örebro I Markbacken går barn och ungdomar ronden mot sabbet med hjälp av mobiler och Facebook. Och de ser ut att vinna. Saneringskostnaderna i området har minskat med 77 procent.

Sedan projektet började 2010 har Öbo:s kostnader för klottersanering minskat från 118 000 kronor till 27 000 kronor mellan 2009 och 2014.

Alex Rydin och Linnea Molin har varit med sedan starten. De är med i boxningsklubben i Markbacken varifrån ett tiotal personer varje måndag går ut med med sina mobiler och fotograferar klotter, skräp eller kanske en gatulampa som behöver bytas ut. Eller för den delen – något som är fint och bra.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

Bilderna läggs upp på Hyresgästföreningens Facebooksida ”Markbackens Ambassadörer”. Och sedan åtgärdas sabbet av Örebrobostäder.

Och trots att problem med klotter alltid går i vågor, finns ett samband mellan ambassadörerna och de minskade kostnaderna för klottersanering. Det menar Ingrid Tekin som är distriktschef på Örebrobostäder.

– Barnen och ungdomarna har fått en större ansvarskänsla och man märker att unga som bor och vistas i Markbacken bryr sig om området på ett annat sätt.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Och att det är just ungdomar och barn som tar ansvar för området är viktigt, tror Linnea och Axel.

– Om det var vuxna skulle de ses som poliser, så är det inte nu. Vi blir förebilder i stället vilket gör att färre vill förstöra, säger Linnea och Alex fyller i:

– Ingen vill egentligen att det egna området ska vara förstört för det är inte trevligt att se en massa skit. Den känslan har växt sen vi började med det här.

Läs ocksåMan gick bärsärk i sin lägenhet - "Det var polisen som gjorde det"

Kostnader för klottersanering i Markbacken:

2009

2010

2011

2012

2013

2014

118 000

63 000

32 000

27 000

30 000

27 000

Källa: Örebrobostäder och Hyresgästföreningen

Läs också Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.