Annons

Markbackens ungdomar vinner kampen mot klottret

Örebro I Markbacken går barn och ungdomar ronden mot sabbet med hjälp av mobiler och Facebook. Och de ser ut att vinna. Saneringskostnaderna i området har minskat med 77 procent.

Sedan projektet började 2010 har Öbo:s kostnader för klottersanering minskat från 118 000 kronor till 27 000 kronor mellan 2009 och 2014.

Alex Rydin och Linnea Molin har varit med sedan starten. De är med i boxningsklubben i Markbacken varifrån ett tiotal personer varje måndag går ut med med sina mobiler och fotograferar klotter, skräp eller kanske en gatulampa som behöver bytas ut. Eller för den delen – något som är fint och bra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bilderna läggs upp på Hyresgästföreningens Facebooksida ”Markbackens Ambassadörer”. Och sedan åtgärdas sabbet av Örebrobostäder.

Och trots att problem med klotter alltid går i vågor, finns ett samband mellan ambassadörerna och de minskade kostnaderna för klottersanering. Det menar Ingrid Tekin som är distriktschef på Örebrobostäder.

– Barnen och ungdomarna har fått en större ansvarskänsla och man märker att unga som bor och vistas i Markbacken bryr sig om området på ett annat sätt.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Och att det är just ungdomar och barn som tar ansvar för området är viktigt, tror Linnea och Axel.

– Om det var vuxna skulle de ses som poliser, så är det inte nu. Vi blir förebilder i stället vilket gör att färre vill förstöra, säger Linnea och Alex fyller i:

– Ingen vill egentligen att det egna området ska vara förstört för det är inte trevligt att se en massa skit. Den känslan har växt sen vi började med det här.

Annons
Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

Kostnader för klottersanering i Markbacken:

2009

2010

2011

2012

2013

2014

118 000

Annons

63 000

32 000

27 000

30 000

27 000

Källa: Örebrobostäder och Hyresgästföreningen

Läs också Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.