Annons

Måste flytta efter upprepade störningar och hot

Göteborg Det senaste halvåret har en hyresgäst i Göteborg hotat grannar, stört och orsakat flera utryckningar från polisen. Nu har hyresnämnden beslutat att värden slipper förlänga kontraktet.
Foto: Johanna Wiman
Hyresgästen levde lugnt i tio år - nu måste han flytta efter att ha stört och spritt skräck bland grannarna i sex månader.

Våren 2009 flyttade mannen in tvårummaren i västra Göteborg. I drygt tio år var läget lugnt. Men i höstas började anmälningar om störningar ramla in till hyresvärden från både nära grannar och hyresgäster i andra trappuppgångar.

Störningarna fortsatte även under början av 2020. Anmälningarna har bland annat handlat om hotelser från hyresgästen och besökare, höga ljud, spring i trappuppgången, öppen narkotikaförsäljning och lösspringande hundar. En gång uppträdde hyresgästen så aggressivt mot en väktare att hen lämnade platsen av säkerhetsskäl.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresvärden sa upp hyresavtalet och när mannen inte ville gå med på att flytta fick hyresnämnden avgöra ärendet.

Hyresgästen förnekar alla anklagelser. Under förhandlingen beskrev han sin tillvaro som ordnad fram till i höstas. Då försvann plötsligt familjen till hemlig ort. Det ledde till att han började missbruka narkotika. I dag är han drogfri och återförenad med familjen.

Mannen medger att han kan ha orsakat störande ljud två gånger. En gång städade han nattetid efter att polisen stökat omkring och en gång bråkade han med sin bror. Beskyllningarna i övrigt är falska och beror på att flera grannar ogillar honom.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

En särskilt allvarlig störning kan leda till att hyresrätten förverkas: den kan då förloras även om hyresgästen skulle har starka skäl att behålla bostaden. Hyresnämnden prövar då inte om det är oskäligt att hyresavtalet upphör.

Annons

I det aktuella fallet hänvisade hyresvärden till en sådan störning.

Mannens version är att han tömt sin moped på bensin eftersom den skulle stå en tid i cykelrummet. Då sög han upp bensinen med slang till en bensindunk.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Värden säger något annat. Hyresgästen ska ha hotat att döda en grannfamilj och ha hällt bensin i ett cykelförråd och sagt ”jag kommer att spränga alla”.

Enligt vittnesförhör med polis och rapporter från polisen och Störningsjouren framgår bland annat att mannen var aggressiv och placerade en påse med tre behållare utanför fastigheten efter dödshotet. Bombtekniker kallades in. Föremålet visade sig dock efter undersökning inte vara explosivt eller farligt.

Men enligt hyresnämnden räcker inte det faktum att det varit en polisinsats, att mannen gripits och att en förundersökning pågår för att hyresrätten ska vara förverkad. Någon mer detaljerad information kan inte polisen ge, på grund av förundersökningssekretess.

Annons

Värden kan inte heller bevisa att mannen fortsatt att störa efter att uppmaning om rättelse skickades ut.

Men det betyder inte att mannen får bo kvar. Enligt hyresnämnden är det uppenbart att han utsatt grannar för allvarliga störningar och att de som bor i omgivningen är rädda. Störningarna är så omfattande att hyresavtalet ska upphöra.

Hyresgästen får inte heller igenom sin begäran om uppskov med flytten ”under längsta möjliga tid.”

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.