Annons

Mätningar visar: hyreshuset i Sjöbo har legionella

Nyheter Legionella har konstaterats i tvättstugan och i ett handfat. Nu ska vattenledningarna i omskrivna Nilsgården saneras.
Foto: Montage / CDC/ Margaret Williams, PhD; Claressa Lucas, PhD; Tatiana Travis, BS

Hyresgäster på Nilsgården utanför Sjöbo i Skåne har varit oroliga. Smittskyddsenheten fattade misstankar om legionellabakterier i huset. Nu har prover visat att misstankarna var korrekta.

– Proverna visar påväxt av legionella från kallvattenkranar, säger Annika Jeppsson, miljöinspektör på Sjöbo kommun till Hem & Hyra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Av tre prover i huset var det två som visade att legionella förekom i vattnet, vilket Ystads allehanda var först med att rapportera. 

För en kort tid sedan avled en hyresgäst som bodde i huset. Den avlidne hade då legionellabakterier i kroppen, men det är inte fastställt att de ska ha kommit från vattnet i huset. 

Annons

Den äldre mannen avled också efter en tids sjukdom och Annika Jeppsson på Sjöbo kommuns miljöenhet vill inte kommentera de uppgifterna.

Läs ocksåKall juldag och ingen dusch på sju veckor för Anna-Lisa, 94En äldre dam som sitter i sitt vardagsrum i en fåtölj och under en filt. På väggarna flera fotografier av barn samt prydnadstallrikar. Utanför fönstret ett snöigt landskap och en julljusstake i fönstret.

–  Vi vill inte hålla inne med information men eftersom det är ett sekretessärende så är vissa uppgifter sekretessbelagda.

Hon säger också att de prover som gjorts visar på relativt låga halter av legionellabakterier och att det inte finns någon anledning att vara orolig. Av de två positiva proverna har ett tagits i tvättstugan och ett annat i ett handfat i en av lägenheterna.

– Vi följer upp detta och kommer att göra uppföljande prover men det är absolut ingen fara att använda vattnet, säger hon till Hem & Hyra.

Annons
Läs ocksåSå missköter den skånska gurkodlaren sina hyreshus: ”Man blir mörkrädd”En tvådelad bild. Den ena halvan visar en kvinna med ryggen mot kameran som pratar med en äldre kvinna med rullator. Den andra bilden visar en man som tittar ut genom ett fönster och i bakgrunden står en kvinna.

Nu kommer en sanering att jämföras där rörens ska spolas rena och sedan ska klor tillsättas för att döda bakterien, enligt hyresvärden Kapten Ante. Värden fick beskedet om provsvaren tidigare i veckan.

– Det känns skönt att värdena är så pass låga att kommunen inte ser någon risk och att det inte är hälsofarligt. Samtidigt är det tråkigt att det varit så mycket skriverier långt innan provresultatet var klart, säger ägaren Ante Cavala.

Fakta: Vad är legionella?

Från kommunens information till de boende i huset:

Legionella är en typ av bakterier som förekommer naturligt i till exempel sjöar och vattendrag. I låga halter kan den därför förekomma i vårt dricksvatten. Vid vissa vattentemperaturer kan bakterier växa till. Legionellabakterierna kan orsaka legionärssjuka, en typ av lunginflammation.

Legionella smittar genom inandning av vattenaerosoler, det vill säga små vattendroppar som är finfördelade i luften. Detta kan förekomma vid duschning. De flesta som utsätts för legionellabakterier insjuknar dock inte.

Läs också Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar Värden om att Karin, 96, smittades av legionella: "ska inte finnas i husen" Evas 96-åriga mamma var svårt sjuk i cancer och smittades av legionella – ”värden vill mörka”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.