Annons

Måttliga hyreshöjningar i Halmstad

Halmstad Kommunala HFAB höjer hyran med 80 kronor per lägenhet. Den privata sidan med i genomsnitt 1,53 procent.

Alla lägenheter, oavsett storlek, hos HFAB höjs 2013 med 80 kronor i månaden. I procent är det 1,55. Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen i region norra Skåne, är nöjd med uppgörelsen.
– Det är en rimlig summa och hanterbar för alla, säger han.

Grunden är att HFAB i år behöver ett tillskott på cirka tio miljoner kronor till allmänna kostnadsökningar och underhåll. Bolaget begärde i och för sig mer, tre procent, men det var där uppgörelsen landade. Bakgrunden till att alla får 80 kronor är enligt Olsén också att relativt sett är HFAB:s små lägenheter lite för billiga och de stora för dyra.
– Så procentuellt sett får de små lägenheterna en högre höjning.
Förra året justerades hyrorna utifrån läge. Den så kallade differentieringen fortsätter framöver.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På HFAB tycker man att uppgörelsen är okej men är inte riktigt nöjd.
– Vi hade velat ha en lite högre höjning, då hade vi kunnat göra underhåll som vi har planerat, säger Erik Johansson, adminstrativ chef.
Enligt honom handlar det bland annat om takomläggningar på Vallås och passagerarsystem i Klackerup som nu stoppas.

Annons

Också uppgörelsen med de privata fastighetsägarna är klar. Höjningen blir i genomsnitt 1,53 procent. Förra året justerades också här hyrorna utifrån lägenheternas läge, där vissa inte fick något höjning alls och andra fem procent. I år har man tittat på bruksvärdesfaktorer som service- och teknisk kvalité och höjningen blir från noll till tre procent.
– Höjningen är rimlig och i linje med vår målsättning att hyrorna i år höjs måttligt på grund av räntesänkningar och låg inflation, säger Jim Johansson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Förra året höjdes HFAB:s hyror med i genomsnitt 1,78 procent och de privata värdarnas hyror med 2,32 procent.

Annons
Läs ocksåNu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrningEn bild på en man och en bild på en ytterdörr
Läs också Sjukpensionären Tomas får hyreshöjning på 350 kronor: "För mig kommer det att kännas" Att inte orka sköta uteplatsen – inget skäl för att få byta lägenhet Få sätter in persienner trots väntad rekordsommar Nytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.