HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Måttliga hyreshöjningar i Halmstad

Halmstad Kommunala HFAB höjer hyran med 80 kronor per lägenhet. Den privata sidan med i genomsnitt 1,53 procent.

Alla lägenheter, oavsett storlek, hos HFAB höjs 2013 med 80 kronor i månaden. I procent är det 1,55. Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen i region norra Skåne, är nöjd med uppgörelsen.
– Det är en rimlig summa och hanterbar för alla, säger han.

Grunden är att HFAB i år behöver ett tillskott på cirka tio miljoner kronor till allmänna kostnadsökningar och underhåll. Bolaget begärde i och för sig mer, tre procent, men det var där uppgörelsen landade. Bakgrunden till att alla får 80 kronor är enligt Olsén också att relativt sett är HFAB:s små lägenheter lite för billiga och de stora för dyra.
– Så procentuellt sett får de små lägenheterna en högre höjning.
Förra året justerades hyrorna utifrån läge. Den så kallade differentieringen fortsätter framöver.

Läs ocksåNytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden

På HFAB tycker man att uppgörelsen är okej men är inte riktigt nöjd.
– Vi hade velat ha en lite högre höjning, då hade vi kunnat göra underhåll som vi har planerat, säger Erik Johansson, adminstrativ chef.
Enligt honom handlar det bland annat om takomläggningar på Vallås och passagerarsystem i Klackerup som nu stoppas.

Också uppgörelsen med de privata fastighetsägarna är klar. Höjningen blir i genomsnitt 1,53 procent. Förra året justerades också här hyrorna utifrån lägenheternas läge, där vissa inte fick något höjning alls och andra fem procent. I år har man tittat på bruksvärdesfaktorer som service- och teknisk kvalité och höjningen blir från noll till tre procent.
– Höjningen är rimlig och i linje med vår målsättning att hyrorna i år höjs måttligt på grund av räntesänkningar och låg inflation, säger Jim Johansson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Förra året höjdes HFAB:s hyror med i genomsnitt 1,78 procent och de privata värdarnas hyror med 2,32 procent.

Läs ocksåPrivatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procentI Varberg vill Derome Fastighet och en rad andra privatvärdar höja hyrorna med 9,56 procent i januari. Halmstads kommunala hyresvärd HFAB har presenterat ett utgångsbud på 5,5 procent.
Läs också Ombildning till bostadsrätter blir inte av - HFAB säljer 175 lägenheter Hemmajobb på grund av corona – inget skäl för byte till större lägenhet Så mycket höjer halländska värdar hyran 2022 – hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.