Annons

Max niohundra kronor i avgift för hyresgäster

Nyheter Regeringen slopar fastighetsskatten från och med den 1 januari 2008. Skatten ersätts av en kommunal avgift. Hyresgästerna ska max behöva betala niohundra kronor om året.​
På tisdagen presenterade regeringen hur den tänkt avveckla fastighetsskatten, en skatt de gick till val på att avskaffa.
Med start den 1 januari 2008 införs en kommunal avgift som ska finansiera merparten av den slopade skatten.
För boende i flerbostadshus, däribland Sveriges hyresgäster, betyder det att en avgift på max 900 kronor per bostad införs.
– Fastighetsskatten är en felaktig dubbelbeskattning av hyresrätten. Nu ska en felaktig dubbelbeskattning ersättas med en kommunal avgift. Det blir inte mera rätt, kommenterar Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen, och kräver att nybyggda fastigheter befrias från den kommunala avgiften.
 
Detta eftersom nybyggda fastigheter är befriade från fastighetsskatt och regeringen klargjort att ingen ska behöva betala mer i kommunal avgift än vad man betalar i skatt i dag.
Den kommunala avgiften motsvarar 1,5 miljard kronor per år eller 75 kronor per månad för en genomsnittlig trea på 75 kvadrat. Beskattningen av hyresboendet minskar med ungefär en halv miljard kronor och det är framför allt nya fastigheter och fastigheter på tillväxtorter som gynnas, enligt Hyresgästföreningen.
 
Staten tappar drygt 16,3 miljarder kronor som en följd av den borttagna skatten. Det finansieras av den kommunala avgiften som ska ge 10,3 miljarder kronor och genom att reavinstskatten höjs från 20 till 30 procent, vilket ger 6 miljarder kronor, enligt regeringen.
Regeringen tillsätter nu en arbetsgrupp som ska titta närmare på skattereformen. I juni skickas ett förslag ut på remiss och i höst lägger regeringen en proposition.
 

Annons
Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Forskare: "Politiker formas av sina erfarenheter" Slopad avgift – ett slag i luften Samlar namn i Örebro mot orättvis hyrskatt Regeringen öppnar för sänkt skatt på hyresrätter "Bostadsskatten är orättvis"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.