Annons

Medlemsrekord i västra Sverige

Halland Antalet medlemmar i Hyresgästföreningen region västra Sverige slår alla förväntningar. När nyårsklockorna ringer väntas 73 800 västsvenskar finnas med i rullorna.

Det går bra för Hyresgästföreningen region västra Sverige. Medlemsutvecklingen är stark sedan flera år och står numera i en klass för sig jämfört med landets övriga regioner.

Årets mål om en nettoökning på 1 000 medlemmar uppnåddes redan i oktober, vilket firades med tårta på regionkontoret i Göteborg. Nu tyder prognosen på att det nya året inleds med drygt 2 100 nya medlemmar, alltså totalt 73 800 personer.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Tony Praetorius, regionens chef för medlemsutveckling och värvning, tror att framgångarna framför allt beror på ett smart arbetssätt. Föreningens medlemsrekryterare bytte i höstas ut sina papperslistor mot digitala plattor, och de samarbetar tätare med såväl regionkontorets övriga enheter som lokalt förtroendevalda.

Annons

– Framför allt är det ett hårt arbete, av duktiga och engagerade medarbetare. Sedan syns och hörs Hyresgästföreningen mer i media överhuvudtaget. Det talas väldigt mycket bostadspolitik just nu, säger Tony Praetorius.

En utmaning är att nå hyresgäster i områden där få talar svenska eller har föreningsvana. Västra Sverige har valt en modell där samtliga medlemsrekryterare, som delvis jobbar provisionsbaserat, får ansvar för en viss andel dörrar där det är svårare att värva. Det blir mer rättvist och ökar också Hyresgästföreningens lokala närvaro, menar Tony Praetorius.

Annons
Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

– Vi bearbetar sådana områden varje dag, säger han.

Fakta: Region västra Sverige

Hade strax före jul 73 500 medlemmar.
Har sitt nav i Göteborg men omfattar ytterligare tolv kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund och Orust i norr.
Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg.

Fakta: Medlemsmotor

Fram till och med november stod region västra Sverige för hälften av alla nya medlemmar i landet hittills i år. Då hade medlemsantalet ökat med 2,9 procent i regionen, att jämföra med 0,8 procent nationellt.

Västra Sverige har också en av de högsta organisationsgraderna i hela landet: cirka 40 procent av alla hyresgäster i regionen är medlemmar.

Hyresgästföreningen har drygt 530 000 medlemmar i hela landet. Ungefär var sjunde bor i Storgöteborg.

Läs också Starkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak" Storgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.