HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Medling i Ockelbo – klart i Hudiksvall

Gävleborg Hyresförhandlingarna i Ockelbo har gått till medling. I Hudiksvall blir det en höjning med 0,7 procent från 1 februari. I Gävle kan det bli klart med nya hyror den här veckan.

Ockelbogårdar gick ut med det i särklass högsta budet i Gävleborgs län, och ett av de högsta i Sverige, inför förhandlingarna om 2016 års hyror.

Det lilla företaget med knappt 700 lägenheter begärde en höjning med 2,5 procent. Det är nästan två procentenheter mer än vad överenskommelserna hos de kommunägda bostadsföretagen i genomsnitt hittills landat på.

Läs ocksåHyresgästen Ulla: Mer strul än trygghet med elektroniska låsUlla Öderyd Åberg till vänster med långt ljusbrunt hår, ljusgrå mössa och halsduk, mörk vinterjacka, blåjeans som är upprullade nertill och svarta kängor, lutar armen mot dörrhandtaget till porten. Till höger Inga-Britt Berg i ljusgrå kortare frisyr, glasögon, svart halsduk, ljusgrå yllekappa, blåjeans som är upprullade nertill och mörka sportskor. I förgrunden till vänster om dem syns baklyset, pakethållaren och sadeln på en cykel. Porten har ett elektroniskt lås och Ulla har haft problem att komma in med sin tagg.

Förhandlingarna på lokal nivå avbröts före jul utan att någon överenskommelse uppnåtts. Detta sedan Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation sagt nej till Ockelbogårdars slutbud.

– Medlemmarna i delegationen tyckte att även hyresgästerna i Ockelbo någon gång måste märka att det är gynnsamma tider, säger förhandlingsledaren Annelie Norman.

Hyresgästföreningens företrädare är också bekymrade över den jämförelsevis höga hyresnivån i Ockelbo efter de senaste årens kraftiga höjningar.

Läs ocksåAllt Nils ägde försvann i höghusbranden

– Det får inte eskalera hur mycket som helst.

Samtidigt är man från Hyresgästföreningens sida väl medvetna om de speciella problem som Ockelbogårdar står inför som litet företag med stort underhållsbehov och en del tomma lägenheter i ytterområdena.

– Det som är glädjande är att det märks att nya företagsledningen tagit tag i problemen. Bolagets underhållsbehov och ekonomi hanteras i dag på ett bättre sätt, säger Annelie Norman.

Läs ocksåChefen som fått nog av storstan och stora företag

Officiellt har hyresförhandlingarna inte strandat. Parterna försöker nu nå en överenskommelse genom medling ledd av Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren och hans motsvarighet hos Sabo-företagen, Roland Sernlind.

Lyckas inte medlingen blir det den partsammansatta Hyresmarknadskommittén som tar över.

I Hudiksvall har det dock blivit klart med nya hyror. Höjningen blir 0,7 procent för alla lägenheter och gäller från och med 1 februari.

För stamrenoverade lägenheter blir det en extra höjning med 160 kronor första året och därefter en stegvis höjning med ytterligare 120 kronor år två och tre.

Förutom Ockelbo är det nu bara Gävle som ännu inte fått klart med nya hyror för 2016 i Gävleborgs län. Men en uppgörelse kan vara på gång. På onsdagskvällen samlas Hyresgästföreningens stora förhandlingsdelegation för att ta ställning till ett bud från Gavlegårdarna.

Blir det en uppgörelse mellan Hyresgästföreningen och det stora kommunbolaget i Gävle kan det också komma att lossna i förhandlingarna med de privata värdarna.

Fakta: Hyror Gävleborg 2016
Bostadsföretag Färdiga avtal Kända yrkanden Antal lägeheter
Faxeholmen, Söderhamn 0 % 2 919
Gavlegårdarna, Gävle 1,8 % (från 1/3) 15 159
Nordanstigs Bostäder o,8 % 1,2 % 752
Sandvikenhus 0,8 % 2,0 % 4 083
Aefab, Ovanåker 0,7 % 1,6 % 1 585
Ljusdalshem 0 % 2 300
Hoforshus 0,8 % 1,6 % 1 127
Ockelbogårdar 2,5 % 695
Bollnäsbostäder 0,8 % 1,5 % 2 289
Hudiksvallsbostäder 0,7 % (fr 1/2) 1,4 % 4 235
Läs också Cannabisförsäljning inte skäl nog för vräkning Hyresgäster varnas för att gå ner i vattenfyllda förråd ”Kan bli strömförande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.