Annons

Medling i Ockelbo – klart i Hudiksvall

Gävleborg Hyresförhandlingarna i Ockelbo har gått till medling. I Hudiksvall blir det en höjning med 0,7 procent från 1 februari. I Gävle kan det bli klart med nya hyror den här veckan.

Ockelbogårdar gick ut med det i särklass högsta budet i Gävleborgs län, och ett av de högsta i Sverige, inför förhandlingarna om 2016 års hyror.

Det lilla företaget med knappt 700 lägenheter begärde en höjning med 2,5 procent. Det är nästan två procentenheter mer än vad överenskommelserna hos de kommunägda bostadsföretagen i genomsnitt hittills landat på.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förhandlingarna på lokal nivå avbröts före jul utan att någon överenskommelse uppnåtts. Detta sedan Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation sagt nej till Ockelbogårdars slutbud.

– Medlemmarna i delegationen tyckte att även hyresgästerna i Ockelbo någon gång måste märka att det är gynnsamma tider, säger förhandlingsledaren Annelie Norman.

Hyresgästföreningens företrädare är också bekymrade över den jämförelsevis höga hyresnivån i Ockelbo efter de senaste årens kraftiga höjningar.

Läs ocksåGavlegårdarnas hyror klara efter medling

– Det får inte eskalera hur mycket som helst.

Annons

Samtidigt är man från Hyresgästföreningens sida väl medvetna om de speciella problem som Ockelbogårdar står inför som litet företag med stort underhållsbehov och en del tomma lägenheter i ytterområdena.

– Det som är glädjande är att det märks att nya företagsledningen tagit tag i problemen. Bolagets underhållsbehov och ekonomi hanteras i dag på ett bättre sätt, säger Annelie Norman.

Läs ocksåFördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet”Nathalie Lundberg, halvkroppsporträtt, står med vit vinterjacka och långt hår på sin oskottade parkeringsplats som hon har sagt upp. I bakgrunden till höger en P-skylt, till vänster ett höghus med sol på, i mitten två träd och en envåningsbyggnad. Längre bak bostadshuset i tegel. Höjda parkeringsavgifter är ett av många sätt ränteläget påverkar hyresgästers vardag.

Officiellt har hyresförhandlingarna inte strandat. Parterna försöker nu nå en överenskommelse genom medling ledd av Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren och hans motsvarighet hos Sabo-företagen, Roland Sernlind.

Lyckas inte medlingen blir det den partsammansatta Hyresmarknadskommittén som tar över.

I Hudiksvall har det dock blivit klart med nya hyror. Höjningen blir 0,7 procent för alla lägenheter och gäller från och med 1 februari.

Annons

För stamrenoverade lägenheter blir det en extra höjning med 160 kronor första året och därefter en stegvis höjning med ytterligare 120 kronor år två och tre.

Förutom Ockelbo är det nu bara Gävle som ännu inte fått klart med nya hyror för 2016 i Gävleborgs län. Men en uppgörelse kan vara på gång. På onsdagskvällen samlas Hyresgästföreningens stora förhandlingsdelegation för att ta ställning till ett bud från Gavlegårdarna.

Blir det en uppgörelse mellan Hyresgästföreningen och det stora kommunbolaget i Gävle kan det också komma att lossna i förhandlingarna med de privata värdarna.

Fakta: Hyror Gävleborg 2016
Bostadsföretag Färdiga avtal Kända yrkanden Antal lägeheter
Faxeholmen, Söderhamn 0 % 2 919
Gavlegårdarna, Gävle 1,8 % (från 1/3) 15 159
Nordanstigs Bostäder o,8 % 1,2 % 752
Sandvikenhus 0,8 % 2,0 % 4 083
Aefab, Ovanåker 0,7 % 1,6 % 1 585
Ljusdalshem 0 % 2 300
Hoforshus 0,8 % 1,6 % 1 127
Ockelbogårdar 2,5 % 695
Bollnäsbostäder 0,8 % 1,5 % 2 289
Hudiksvallsbostäder 0,7 % (fr 1/2) 1,4 % 4 235
Läs också Maria får bo kvar – utan inneboende: ”Jag måste ta ett beslut om framtiden” Maria bor delar av året i Turkiet för hälsans skull – hotas med vräkning: ”Det gnager i skallen” Hissar kan bli stående när mobilnäten släcks ner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.