Annons

Medling kring Toarpshus-hyror

Borås Hyresgästföreningen och kommunala Toarpshus kan inte komma överens om årets hyror. Nu får centrala medlare ta fram ett bud.

Toarpshus har begärt en hyreshöjning på 2,35 procent från årsskiftet för sina knappt 350 lägenheter. Men förhandlingarna med Hyresgästföreningen har inte haft framgång. En stötesten är vilken kostnadsutveckling som kan förväntas. 

Föreningens motbud är 1,85 procents höjning.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– År 2012 var ett bra år för bostadsföretag i allmänhet med fallande räntor och priser. Lägre kostnader borde skapa utrymme för att öka underhållet av lägenheter. Hyresgästföreningen anser att vårt slutliga motbud ger bolaget rimliga ekonomiska förutsättningar att klara sina åtaganden för 2013, säger Hyresgästföreningens förhandlare Ann-Christin Josefsson i ett pressmeddelande. 

Annons

De centrala medlarna får nu lägga fram ett förslag på hyresnivå eller att hänvisa tvisten till Hyresmarknadskommittén (HMK) för ett beslut. Det beslutet är i så fall bindande för parterna.

Hyresmarknadskommittén består av representanter från de allmännyttiga bostadsföretagens organisation (SABO) och Hyresgästföreningens riksförbund.

Annons
Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.
Läs också Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.