HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Miljoner till nya integrationsidéer

Nyheter Minska arbetslösheten, pröva nya arbetssätt i skolan, låta nyanlända bygga småhus. Tio olika idéer för att minska segregationen ska nu testas med hjälp av 25 miljoner kronor från den statliga innovationsmyndigheten Vinnova.
Foto: Andreas Brunner
Tio projekt får pengar för att involvera de berörda i att utveckla integrationsprojekt.

Det projekt som får mest pengar – 4,8 miljoner kronor – leds av de allmännyttiga bostadsbolagens samarbetsorganisation Sabo. Tillsammans med bland andra Hyresgästföreningen ska man leta efter goda exempel på integrationssatsningar, utveckla och sprida nya idéer.

– De allmännyttiga bostadsföretagen tar redan i dag ett stort socialt ansvar, men vi vill och kan göra mer nu när det svenska samhället står inför stora utmaningar, säger Sabos vd Anders Nordstrand.

Läs ocksåSkräck och förfall i Vidsel

Hyresgästföreningen är också med i ett projekt i Rinkeby i Stockholm. Det leds av Familjebostäder och ska gå ut på att skapa ett ”Folkets hus 2.0”, genom en digitaliserad demokratisk process.

Vinnova-projekten kallas för innovationslabb och tanken är att engagera de som själva berörs av olika problem. På Tjörn ska nyanlända, unga och äldre vara med och utveckla och bygga småhus och i Botkyrka ska unga tjejer få vara med och identifiera ”utmaningar” och utforma idéer om en mer jämlik stadsmiljö.

– Innovationslabben ska vara nyskapande mötesplatser där de som berörs av problemen, till exempel elever i en skola eller boende i ett område, bjuds in för att testa nya idéer i verklig miljö tillsammans med företag, ideella organisationer och offentlig verksamhet. Vi har fått in spännande förslag som vi tror kan utveckla intressanta lösningar, säger Andreas Netz, som är ansvarig för satsningen på Vinnova.

Läs ocksåHär har flest socialen som hyresvärd
Läs också Från regeringen till föreningen Så många nyanlända ska Sveriges kommuner ta emot under 2019 700 såg spöken i Källtorpskolan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.