HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mimer fick friskare personal med mer ledighet

Västerås Mimers anställda fick chansen att motionera ihop till en extra semestervecka. Då sjönk sjukfrånvaron med 30 procent. "Alla är vinnare. Inte minst hyresgästerna", säger Wivecka Ljungh i företagsledningen.
Foto: Mimer / Mats Jonsson
Mimers Wivecka Ljungh är själv överraskad över att företagets ovanliga grepp för att få fler anställda att motionera gett ett så bra resultat.

För två år sedan berättade Hem & Hyra om den ovanliga friskvårdssatsningen som Västerås kommunala hyresjätte skulle genomföra.

Trots att företaget länge jobbat aktivt med mer traditionella hälsofrämjande åtgärder hade sjukfrånvaron stigit medan andelen anställda i olika riskgrupper legat på en konstant och relativt hög nivå.

Läs ocksåTio ungdomar får sommarjobb hos Hyresgästföreningen i Växjö

Personalen fick då ett erbjudande om extra semester om de motionerade regelbundet på sin fritid.

Anställda som genomförde upp till tre timmars pulshöjande träning i veckan på sin fritid fick tillbaka 20 procent av tiden i utökad ledighet. På ett år gav det maximalt nästan en hel semestervecka extra.

Nu när det både nationellt och internationellt uppmärksammade försöket utvärderats visar det sig att den uppåtgående kurvan för sjukfrånvaron brutits och nu pekar brant nedåt. Sedan satsningen inleddes är minskningen 30 procent.

Läs ocksåHyresgäster på Gryta riskerar chockhöjda hyror

– Vi är glatt överraskade. Vi trodde inte att det skulle ge så mycket och att det skulle gå så fort, säger Wivecka Ljungh, Mimers HR- och kvalitetschef.

Enligt henne är alla vinnare: Motionerande anställda som mår bättre och får mer ledighet. Företaget som får friskare personal och bättre ekonomi. Hyresgästerna som får ut mer av hyran i form av förbättrad ekonomi samt service av personal som är mer engagerad och som orkar mer.

– Jag kan inte se någon som inte är vinnare. Möjligen kan det vara någon som själv inte deltar som känner sig avundsjuk.

Läs ocksåVikarier erbjuds studentrum

Erbjudandet om att träna sig till extra semester förlängs nu i ett eller kanske två år. Men satsningen genomförs även i fortsättningen i projektform. Det är inte aktuellt att göra modellen permanent.

– Erfarenhetsmässigt vet vi att det som blir stadigvarande lätt tappar sin attraktivitet. Det kan också vara bra att utmana oss själva att komma med någonting nytt och bra.

Sedan lång tid tillbaka har Mimer också fri träning på ett friskvårdscentrum för alla anställda. Den som tränar minst fyra gånger i månaden på sitt lokala gym får avgiften betald av arbetsgivaren. Och varje fredagseftermiddag arrangeras en bollsportsaktivitet.

Fakta: Friskvårdssatsning
  • Sjukfrånvaron har sjunkit från 4,8 procent till 3,37. Det motsvarar en sänkning med 30 procent.
  • 77 procent av Mimers anställda för i dag träningsdagbok för att kunna motionera ihop till extra semester.
  • 20 procent fler än tidigare tränar i dag tre, fyra gånger i veckan.
  • Symptom som huvudvärk, värk i nacken, magbesvär och trötthet har minskat med nästan 30 procent.
  • Färre upplever sömnproblem.
  • Fler uppger att de känner sig friskare.
  • Fler är medvetna om sina kostvanor och behov av återhämtning
  • Sammanlagt har personalen hittills tränat sig till 990 timmars extra ledighet.
  • Ingen är i dag långtidssjukskriven på heltid.
Läs också Mimers hyror klara efter medling Mimers hyror dröjer ytterligare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.