Annons

Ministern: Bygg mer, Göteborg

Göteborg I går gästade bostadsminister Stefan Attefall Göteborg. Med sig hade han frågan om varför Stockholm och Malmö lyckas bygga så mycket mer än rikets andra stad.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Vid besöket i Göteborg radade bostadsminister Stefan Attefall upp de förslag som regeringen hoppas ska bidra till att öka byggandet och minska bostadsbristen. Men han utmanade också Göteborgs politiker att göra mer på det kommunala planet.

Sverige bygger minst antal bostäder i Norden, även om bostadsbyggandet så smått börjar ta fart igen. Och bland landets storstadsregioner ligger Göteborg i bakvattnet.

Det konstaterade bostadsminister Stefan Attefall (KD) då han besökte Göteborg för ett bostadspolitiskt seminarium på onsdagen. Enligt Attefall påverkas byggtakten bland annat av hur effektivt kommunen jobbar för att planlägga och frigöra byggbar mark.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Varför ligger Göteborg efter Stockholm? Det går att göra skillnad på kommunal nivå, sade han.

– Man ska kasta byggbar mark över byggarna. De som säger att de kan bygga mycket mer ska få bevisa detta.

Stefan Attefall har blivit känd för det stora antal utredningar han tillsatt under sin tid på ministerposten. Själv menar han att de allra flesta är förankrade över blockgränserna, vilket bör gagna aktörerna på bostadsmarknaden oavsett valutgången i höst.

Annons
Läs också"Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

– Det handlar om att skapa långsiktiga spelregler som minskar kasten i svensk bostadspolitik, underströk han.

Ett recept som bostadsministern vill se mer av är bostäder enligt löpande-band-principen. Tanken är att pressa byggpriserna för att kunna erbjuda nya hyresrätter till en hyra som fler har råd med.

Sabo, de kommunala bostadsbolagens branschorganisation, har bland annat tagit fram konceptet Kombohus. En nybyggd tvåa på 60 kvadratmeter kostar där i genomsnitt upp till 7 500 kronor i månaden, och en trea på 72 kvadrat ungefär en tusenlapp mer.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

Men Göteborgsregionen har ännu inte nappat på idén – även om Sabos vd Kurt Eliasson utfäste att det är projekt ”på gång” även här.

– Det här byggs på marknader som inte tål de höga byggkostnaderna, sade han om facit för Kombohusen så här långt.

Annons

Just slutpriset är också det viktigaste för vanligt folk, framhöll Hyresgästföreningens regionchef Anna Lönn Lundbäck. Hon lyfte fram två väninnor, på intet sätt unika som hyresgäster: vardera har tre barn och en nettoinkomst på ungefär 16 000 kronor i månaden. De ställdes i relation till att en nybyggd fyra i Kvillebäcken på Hisingen i dag kostar 12 000 kronor i månaden.

– Det finns en differens här, påpekade Lönn Lundbäck.

Onsdagens seminarium arrangerades av Västsvenska handelskammaren, Kristdemokraterna och Hyresgästföreningen. Ett 100-tal åhörare fanns på plats, bland annat kommunpolitiker, byggherrar, vd:ar för bostadsbolag och engagerade hyresgäster.

Läs också Nu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrar Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby Coliving-förespråkare vill ha utredning – vänder sig till regeringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.