Annons

Misshandlade grannen med bambukäpp – sägs upp

Göteborg Det började med att mannen irriterades av grannarnas borrande. Det slutade med att han hotade Störningsjourens trygghetskonsulent inför sittande hyresnämnd. Nu sägs hyresgästen upp.
Foto: Polisen/Hyresnämnden
Göteborgaren stötte med käppen i sin grannes mage så att det blev ett blåmärke. Men det är framförallt alla saker som skett efteråt som gör att värden nu får rätt att säga upp honom.

Processen som lett till att en göteborgare i 65-årsåldern nu sägs upp från sitt hyreskontrakt kan beskrivas som en spiral.

Det börjar i en vardaglig situation i december förra året. Mannens grannar i lägenheten intill borrar i väggen. Detta irriterar mannen, som börjar banka i väggen på sin sida.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När grannarna, ett par i 30-årsåldern, kommer för att prata med honom öppnar han dörren innan de hinner ringa på. I handen har han en bambukäpp som han förvarar i hallen.

Stöter till i magen

Grannarna förklarar att de bara har två hål kvar att borra. Men mannen tycker att de har borrat hela veckan.

”Ni beter er som att det är jag som är konstig” säger mannen, och när grannen svarar ”ja, det tycker vi” så stöter han till honom i magen med käppen. Stöten är så pass hård att grannen får ett blåmärke och är öm efteråt.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

Polis kommer till platsen och båda parter anmäler varandra.

”Dumma i huvudet”

Händelsen leder till att Störningsjouren gör ett hembesök hos mannen. Mannen säger till trygghetskonsulenterna att grannarna är dumma i huvudet och att han bett dem dra åt helvete. Han var arg redan när han öppnade dörren.

Den kommunala hyresvärden skickar en rättelseanmaning och varnar mannen att han kan bli uppsagd om han döms.

Läs ocksåHyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyrorPerson som river hyreskontraktet.

I april i år hålls rättegång i Göteborgs tingrätt. Mannen säger att han upplevt paret som hotfulla, men erkänner att han stött till med käppen. Han döms för misshandel av sin granne. Eftersom han är tidigare ostraffad blir påföljden villkorlig dom, dagsböter och skadestånd.

Vågar inte gå in

Mannen lägger ett brev i grannarnas brevlåda där han gratulerar dem till att ha fått honom dömd. Han skriver att de är användare av den nazistiske riksministern Josephs Goebbels propagandateori.

Annons

Kort efteråt säger den kommunala hyresvärden upp mannens hyreskontrakt.

Samma dag ringer grannarna till Störningsjouren. Mannen bankar i väggen och står i fönstret och skriker åt dem. Den ena grannen är utanför huset och den andra i lägenheten, men ingen av dem vågar passera trapphuset av rädsla för mannen.

Märkbart skärrade

Störningsjouren kommer till platsen och eskorterar personen in. Båda grannarna beskrivs som märkbart skärrade.

Störningsjouren ringer på mannens dörr, men ingen öppnar.

Mannen ringer senare till Störningsjourens trygghetskonsulent för att berätta att han bestrider uppsägningen och anser att tingsrättens dom, som han har överklagat, är felaktig. Under samtalet höjer han flera gånger rösten och undrar om trygghetskonsulenten är dum i huvudet.

Enligt grannarna har mannen efter detta regelbundet bankat i väggen och flera gånger skrikit åt kvinnan i paret.

”Empatibefriat patrask”

Han skickar även ett brev till hyresvärden och Störningsjouren, med kopia till polisen och till Göteborgs-Posten.

Där skriver han att Störningsjouren kan jämföras med en kriminell organisation, vars anställda är ”empatibefriat patrask” och ”okultiverade och avhumaniserande torpeder”. Hyresvärden är en ”skam för mänskligheten” och verkar i en tradition av korruption och maktmissbruk.

Mannen anser att den verkliga anledningen till att värden vill säga upp honom är för att kunna lyxrenovera hans lägenhet, som har en lägre standard och därmed lägre hyra. Han har också tidigare kritiserat värden för dessa renoveringar och anser att bolaget nu vill kväsa honom.

Annons

Skriker i hyresnämnden

Mannen bestrider uppsägningen i hyresnämnden och påpekar att han bott 32 år i lägenheten utan några andra klagomål från grannar, och att han alltid levt upp till sina skyldigheter som hyresgäst.

Men under sammanträdet i nämnden brister det för honom.

När Störningsjourens trygghetskonsulent ska vittna så skriker mannen och hotar honom inför sittande rätt.

Angrepp i rätten allvarligast

Hyresnämnden bedömer angreppet i rättssalen som den allvarligaste förseelsen från mannens sida. Personal hos en hyresvärd, vilket trygghetskonsulenten kan jämställas med, ska inte behöva tåla att bli behandlade så av en hyresgäst.

En hyresvärd ska inte heller behöva stå ut med kränkande brev.

Hyresnämnden ser också mycket allvarligt på att mannen hotat och trakasserat sina grannar för att de deltagit i rättsprocessen.

Hyresvärden får rätt att säga upp mannen. Beslutet har överklagats.

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.