Annons

Missnöjda hyresgäster bildar egen förening

Uppsala ​Ett 60-tal personer i kvarteret Haubitsen i Kåbo i Uppsala har bildat en egen förening för hyresgäster. Bakgrunden är att de inte tycker att de har fått tillräckligt med stöd från Hyresgästföreningen i samband med omfattande ombyggnationer som hyresvärden Uppsalahem planerar.

​ -Vi vill begränsa de hyreshöjande åtgärderna, men vi har inte fått något gehör för det, säger Malin Karlsson, som representerar den nya föreningen Uppsalaboendet.

Annons
Totalt har ett 60-tal personer, mer än hälften av de boende i kvarteret Haubitsen på Döbelnsgatan, anslutit sig till Uppsalaboendet. Ungefär hälften av dem var tidigare medlemmar i Hyresgästföreningen och begärde utträde i förra veckan. Den nya organisationen har lämnat in en ansökan till hyresnämnden om att på egen hand få rätt att förhandla om hyrorna med värden Uppsalahem.
Uppsalahem vill göra omfattande renoveringar i fastigheterna i bostadsområdet Haubitsen i Kåbo. Det handlar både om stamrenoveringar och om kök och badrum som helt ska byggas om och moderniseras. De planerade rustningarna kommer att medföra en hyreshöjning för hyresgästerna, eventuellt med så pass mycket som 30 procent.
De hyresgäster som nu bildat en egen förening, ungefär hälften av de boende, är emot en hyreshöjning och ifrågasätter nödvändigheten av att renovera i den utsträckning som det är planerat för. De tycker inte att de har fått tillräckligt stöd från Hyresgästföreningen i sina åsikter.
­-Vi får ingen hjälp, under cirka ett års tid har vi försökt att mota Olle i grind. Vi har velat få hjälp med att påverka vad som ska hända med lägenheterna. När projektet väl är genomfört och hyrorna ska förhandlas är det ju redan för sent! säger Malin Karlsson.
Anders Severin, förhandlare på Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle, har svårt att se någon annan lösning än att lägenheterna renoveras och att hyran höjs i samband med det.
-Det här är ju 1950-talshus och lägenheterna behöver rustas. Om det inte görs nu, måste det göras om några år. Och får man ett helt modernt badrum måste det bli en högre hyra, annars blir det orättvist mot dem som inte fått renoverat, säger han.
Han påpekar samtidigt att det ännu inte är klart hur stor hyreshöjningen kommer att bli, eftersom någon förhandling ännu inte har skett. Men enligt honom är det tänkbart att det rör sig om 25-30 procent. En liknande höjning genomfördes på Kvarngärdet efter att Uppsalahems lägenheter rustats i ungefär samma omfattning som nu planeras på Haubitsen.
Maud Hagberg, ordförande för Hyresgästföreningen i Uppsala-Knivsta, beklagar att så pass många medlemmar valt att lämna Hyresgästföreningen.
-Det är olyckligt att vi inte har en bättre dialog, att upplevelsen är så stark hos dem att vi har felat.
Hon tror att en alternativ förening kommer få betydligt svårare att förhandla med hyresvärden om hyrorna.
-Vi som organisation har det lite enklare, vi har mer erfarenhet i förhandlingarna. Våra medlemmar har dessutom rätt till en jurist som hjälper dem, till exempel om ett ärende gått vidare till hyresnämnden.
Under veckan kommer Hyresgästföreningen att knacka dörr i Haubitsen.
-Vi ska berätta om situationen och ge vår syn på saken. Alla boende kommer att få samma information, säger Maud Hagberg.
Hem & Hyra har ännu inte lyckats nå Uppsalahem för en kommentar.
 

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu” Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.