HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Missnöje med dålig ventilation och kalla lägenheter

Södertälje Ventilationen är underkänd och lägenheterna kalla. Hyresgäster på Vretensvägen i Södertälje är missnöjda. Men nu lovar Telge Bostäder att de ska vidta åtgärder så att hyresgästerna blir nöjda.
Foto: Kenneth Samuelsson
Ibland luktar det så mycket i lägenheten att Kaija Eschner får gå ut.

Hem & Hyra har pratat med flera hyresgäster som bor på Vretensvägen 2-8 i Södertälje och alla klagar på att ventilationen är obefintlig och att det är kallt i lägenheterna. Kaija Eschner är en av dem.

– Ibland luktar det sött och ibland bränt gummi och eftersom ventilationen inte fungerar så försvinner inte den starka lukten. Ibland börjar näsa och ögon rinna. När jag steker mat måste jag ha fönster eller ytterdörren öppet för att det är så mycket matos som inte försvinner, säger hon.

Läs ocksåHyresgästföreningen: godkänd ventilation annars ingen hyreshöjning

Lägenheterna saknar köksfläkt och har en ventilationsöppning i kök, badrum och sovrum. Och enligt ventilationsprotokollet från besiktningen 2014 så underkändes ventilationen i nio av de 64 lägenheterna, som inte är godkända än i dag. I flera lägenheter mättes inte heller ventilationen eftersom ingen var hemma, vissa är också godkända trots att friskluftsintag är igensatta.

Kaija Eschner har felanmält sina problem flera gånger men upplever inte att hon får hjälp. Sedan en tid får hon hjälp av både miljöförvaltningen i Södertälje och Hyresgästföreningen att driva frågan.
– Jag har bott hos Telge Bostäder i 40 år och det har blivit mycket sämre, de verkar inte bry sig, säger hon.

En annan av de som har besvär är Emma Bayne. Hon och hennes man har felanmält flera gånger och gjort anmälan till Miljöförvaltningen 2014.

Läs ocksåSvartmögel och underkänd ventilation i nyproduktion

– Men det är fortfarande dålig ventilation och kallt i lägenheten, varken kommunen eller Telge Bostäder har återkopplat till oss och sett till att här har löst sig, säger hon.

Den ansvarige miljöinspektören, Jonas Roos, berättar att Emma Baynes ärende är avslutat. Skälet är att Telge Bostäder i januari 2016 öppnade upp friskventilerna i Emma Baynes lägenhet och därefter menade att ventilationen fungerade bra.
– Av någon anledning har vi missat att återkoppla det till hyresgästen att vi har avslutat ärendet, säger han.

Men Emma Bayne säger att det trots åtgärderna fortfarande inte är bra ventilation.
– Det blir mycket matos när man steker och en fet hinna i köket om man inte har öppet fönstret, säger hon.

Läs ocksåHögst hyra i Södertälje: 19 000 för en femma

Kenneth Sahlin, projektledare på Telge Bostäder, säger han har jobbat på bolaget i ett år och kan inte kommentera vad som har hänt bakåt i tiden. Han säger att bolaget ska åtgärda brister i ventilation och se till att det är minst 20 grader i lägenheterna, då uppmätt en meter från väggen och en meter upp från golvet.
– Vi ska se till att alla blir nöjda och belåtna, det är min uppgift, säger han.

I ett första steg ska alla ventilationskanaler gås igenom och sedan ska en ny ventilationskontroll ske som förhoppningsvis ska leda till att ventilationen blir godkänd.
– Den som vill kan också välja köksfläkt som tillval för att få bort matoset, säger han.

När det gäller värmen sattes nya termostater in i lägenheterna i november förra året, men nu ska värmen justeras in.
– Det går stammar med varmvatten under husen och nu ska vi se till att det kommer in rätt mängd värme i huset och att det blir minst 20 grader inne, säger han.

Emma Bayne är aningen skeptisk till löftena om en bättre inomhusmiljö.
– Vi har hållit på och drivit på för att få bättre ventilation sedan 2012 så jag tror inte på att det ska bli bättre förrän jag ser det, säger hon.

Läs också Telge Bostäder säger upp 131 hyresgäster efter granskning Telge Bostäder vill höja 3,7 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.