Annons

Mister kontraktet efter vanvård

Göteborg Lägenheten i Göteborg var så vanvårdad att den bedömdes som en sanitär olägenhet för hyresgästen, grannar och fastigheten i stort. Hyresvärden får klartecken för att säga upp kontraktet.
Foto: Alexander Farnsworth

Att lägenheten i östra Göteborg var gravt vanvårdad stod klart när privatvärden skulle byta en låscylinder. Hyresgästen fick krav på sig att städa upp och att sedan låta värden kontrollera att så skett.

Trots flera kontakter hände inget. Värden släpptes inte in i lägenheten och socialen tvingades till slut släppa ärendet eftersom hyresgästen inte visat något intresse för att ändra läget.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Slutligen kontaktade hyresgästen värden och bad om ytterligare tid för att städa. Dagen efter kom representanter för värden till bostaden. Då gick det bara att gå in en person i taget och att röra sig i lägenheten var omöjligt. Kök och badrum var helt blockerade.

Hyresgästen håller med värden om att lägenheten inte är beboelig, även om hen själv övernattar i den. Anledningen till skicket är en komplicerad livssituation.

Annons

Hyresgästen har tackat nej till ett erbjudande om hjälp med sanering från socialen, eftersom det skulle innebära att allt i lägenheten måste slängas. Hen har skämts för mycket för att släppa in värden och har haft stor ångest.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Förutom lägenhetens skick har hyresgästen också obetalda hyresskulder sedan tidigare. Hen vädjar ändå om att få bo kvar – annars väntar hemlöshet.

Men hyresnämnden ger värden rätt att säga upp kontraktet. Även om hyresgästen har en svår livssituation har hen ett ansvar för att vårda lägenheten. Eftersom inget hänt trots två anmaningar från värden är hyresrätten förverkad. Att det finns flera obetalda hyror talar inte heller för hyresgästen.

Annons

Ärendet överklagades till Svea hovrätt, men den högre instansen valde att inte ta upp frågan. Det betyder att hyresnämndens beslut gäller.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.
Läs också Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.