HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mitt och Aros-Gävles jurister kan gå skilda vägar

Dalarna Hyresgästföreningen i region Mitt och region Aros-Gävle överväger att dela upp den gemensamma juridiska enheten. Bakgrunden är att den nuvarande enhetschefen har valt att sluta, samtidigt som region Aros-Gävle gör om sin organisation.
Alexander Kuzmicki, chef för region Mitt och region Aros-Gävles gemensamma juridiska enhet, slutar sista februari. Det har väckt frågan om den juridiska enhetens framtid.

Före jul stod det klart att den nuvarande chefen för den juridiska enheten, Alexander Kuzmicki, lämnar Hyresgästföreningen, efter att ha fått erbjudande om ett chefsjobb på en myndighet. När ledningen för region Aros-Gävle förra året började skissa på en ny organisation var tanken att tjänsten som juridikchef skulle finns kvar i nuvarande form, men nu omprövas alltså det beslutet.

Johan Pelling, regionchef för Hyresgästföreningen region Aros-Gävle.

– Flera olika scenarion är möjliga. Vi kan fortsätta som tidigare och rekrytera en ny person till tjänsten, men vi kan också passa på att fundera ett varv till på om inte den juridiska enheten ska integreras i matrisorganisationen, säger Johan Pelling, regionchef i region Aros-Gävle.

Med matrisorganisation menas att samma person kan vara ansvarig inför mer än en chef. Tanken är att personal som tillhör olika yrkesgrupper lättare ska kunna samarbeta kring gemensamma projekt. Region Mitt har sedan tidigare en organisation som till stor del följer den principen, medan region Aros-Gävle just nu håller på att införa en matrisorganisation. Den nya organisationen har blivit några månader försenad, men beräknas vara på plats 1 april i år.

Alexander Kuzmicki lämnar sin tjänst redan sista februari, men än så länge är ingenting klart när det gäller framtiden för den juridiska enheten.

– Vi har diskuterat både kortsiktiga och långsiktiga lösningar. Tidigare har vi till exempel tagit hjälp av region Norrland tillfälligt. Väljer vi att rekrytera en ny person till den nuvarande tjänsten måste vi gå ut med en annons och det kan ta lite tid. Om vi bestämmer oss för att juridiska enheten ska bli en del av matrisorganisationen kanske vi kommer att göra delvis olika resor i region Mitt och i region Aros-Gävle, säger Johan Pelling.

Läs också14 timmar för att få bänkskiva på plats - hyresgäst fick räkningen

Den närmaste tiden är samtal med personalen på den juridiska enheten och fackliga företrädare, samt mellan de två regioncheferna inplanerade.

Fakta: Två regioner – en juridisk enhet

Hyresgästföreningens region Mitt består av Södermanlands, Örebro, Värmlands och Dalarnas län, medan region Aros-Gävle består av Gävleborgs, Västmanlands och Uppsala län, samt Norrtälje kommun.

I dagsläget har de två regionerna en gemensam juridisk enhet. Enhetschefen är placerad i Uppsala.

Läs också Östhammarshem vill höja hyrorna med 3,5 procent Juristen lättade ankar Många ville diskutera Krylbo Hårdrock, reggae och demokrati när bobilen åker på sommarturné

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.