HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mjölbyvärd river för att bygga

Mjölby Bostadsbolaget i Mjölby river för att bygga nytt. Hösten 2019 ska 24 nya trygghetslägenheter vara inflyttningsklara vid före detta Kungshögahemmet.
Foto: Jenny Knutsson
Rivningen påbörjades i slutet av 2017 och ska vara avslutad inom kort.

Projektet genomförs i flera steg. För drygt ett år sedan köpte kommunala hyresvärden Bostadsbolaget 30 lägenheter som tidigare varit ett kommunalt vårdboende av Mjölby kommun. Bolaget ägde sedan tidigare 15 lägenheter i anslutning till dessa.

I affären ingick en överenskommelse om att Bostadsbolaget skulle göra i ordning nya lokaler åt hemtjänsten. De gamla lokalerna, mitt emellan de andra huskropparna, rivs för att ge plats för nya lägenheter.

Läs ocksåVäxtvärk i Stenungsund

Rivningen beräknas bli färdig under januari.

– Upphandlingen är redan klar och investeringsbeslutet taget så tanken är att påbörja detaljprojekteringen så fort som möjligt, säger Carl-Magnus Miettinen, byggchef på Bostadsbolaget.

Han hoppas att byggnadsarbetarna kan vara på plats för att börja bygga den nya husdelen i mars.

Läs ocksåSå mycket höjs hyrorna i Mjölby

– Vi räknar med inflyttning i mars 2019, säger Carl-Magnus Miettinen.

Han konstaterar att det innebär en extra utmaning att bygga ett nytt hus mellan två befintliga.

– Dels finns det risk att de befintliga hyresgästerna blir störda. Dels är det trångt med bebyggelse runt om och smala vägar vilket gör det besvärligt med transporter. Men hittills har det gått bra.

Läs ocksåEmil och Matilda lämnar sin nybyggda lägenhet i Sätra

Han utesluter inte att nuvarande hyresgäster kan komma att kompenseras ekonomiskt under byggtiden, beroende på hur stora störningarna blir.

Hyrorna i den nya delen blir högre än i de äldre lägenheterna.

– Det blir ju en helt annan standard, säger Carl-Magnus Miettinen och förklarar att Bostadsbolaget ser det som en fördel att kunna erbjuda trygghetslägenheter med olika hyresnivåer.

Utmärkande för trygghetsboende är bland annat att lägenheterna bara hyrs ut till personer som fyllt 65 år och att det måste finnas gemensamhetsutrymmen och viss bemanning. Enligt Carl-Magnus Miettinen är efterfrågan stor i Mjölby.

– Vi har en separat kö för trygghetsboende. Jag är inte helt uppdaterad på hur den ser ut just nu men det är i vart fall ett par hundra personer som står i den kön, så det kommer inte att bli något bekymmer att hyra ut lägenheterna. Bekymret är snarare att man ställer sig i kön lite väl sent. Då kan det lätt uppstå lite panik när man plötsligt behöver flytta till trygghetsboende.

Hela projektet, inklusive rivningen, innebär en investering på 75 miljoner kronor. Bostadsbolaget har för avsikt att söka statligt investeringsstöd för att täcka delar av kostnaderna.

Läs också Hyresregleringarna hindrar stadsutvecklingen MKB sålde 1 660 hyresrätter - här hamnade pengarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.