HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

MKB i Malmö först med att hyra av villaägare

Malmö Bostadskrisen har fått kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö att tänka nytt. I veckan skickar de ut vykort till 23 000 villaägare med uppmaningen att hyra ut rum till MKB.

MKB ska i sin tur hyra ut rummen till bostadssökande. Bolaget tar hand om alla praktiska detaljer och ser till att villaägaren får in hyra för sitt uthyrda rum. Exakt hur stor del av hyran som MKB behåller för besväret är inte klart, men Lars-Anders Rothman som är administrativ chef på MKB, tror att det kommer att ligga runt tio procent av hyran. Tanken är att rummen ska hyras ut utan besittningsskydd, med en ömsesidig uppsägningstid på tre månader.

– Vi försöker inventera alla möjligheter och leva upp till ägarens krav om att ta fram fler bostäder. På det viset har den här idén vuxit fram, säger Lars-Anders Rothman.

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

MKB tror att de är först i landet med den här idén.

– Jag har i alla fall inte hört talas om någon som gjort så här, så kanske vi är först, säger Lars-Anders Rothman.

Totalt 23 000 villaägare i Malmö kommer att få vykort med uppmaningen att hyra ut rum via MKB. Man hoppas kunna nå dem som kan tänka sig att hyra ut men som tvekat inför de praktiska bestyr som det medför att vara hyresvärd. MKB åtar sig att bland annat ta fram hyresgäster, avisera hyror och hantera eventuella störningar. Den som hyr ut står för el, vatten, värme, sophantering samt att objektet är i fungerande uthyrningsbart skick. Tv och bredband är inga krav. Däremot förväntas hyresgästen inte bara kunna sova utan också ha tillgång till matlagning och möjlighet att sköta sin hygien. 

Läs ocksåBodde nio månader i lägenheten – nu stämmer värden rökaren på 141 000 kronorMKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, kräver ytterligare en hyresgäst på ersättning för rökskador.

– Vi har ingen aning om utfallet. Det kan bli tio eller hundra som är intresserade, säger Lars-Anders Rothman.

Läs också Nu går Hyresgästföreningens klassiska logga i pension - men på Ulfs arm jobbar den vidare Efter tre flyttar på tre år - så fick Klara, 25, äntligen hyra i första hand Amir lurades av hyresbedragaren - hela familjen blev hemlös efter bluffen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.