Annons

MKB i Malmö först med att hyra av villaägare

Malmö Bostadskrisen har fått kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö att tänka nytt. I veckan skickar de ut vykort till 23 000 villaägare med uppmaningen att hyra ut rum till MKB.

MKB ska i sin tur hyra ut rummen till bostadssökande. Bolaget tar hand om alla praktiska detaljer och ser till att villaägaren får in hyra för sitt uthyrda rum. Exakt hur stor del av hyran som MKB behåller för besväret är inte klart, men Lars-Anders Rothman som är administrativ chef på MKB, tror att det kommer att ligga runt tio procent av hyran. Tanken är att rummen ska hyras ut utan besittningsskydd, med en ömsesidig uppsägningstid på tre månader.

– Vi försöker inventera alla möjligheter och leva upp till ägarens krav om att ta fram fler bostäder. På det viset har den här idén vuxit fram, säger Lars-Anders Rothman.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

MKB tror att de är först i landet med den här idén.

Annons

– Jag har i alla fall inte hört talas om någon som gjort så här, så kanske vi är först, säger Lars-Anders Rothman.

Totalt 23 000 villaägare i Malmö kommer att få vykort med uppmaningen att hyra ut rum via MKB. Man hoppas kunna nå dem som kan tänka sig att hyra ut men som tvekat inför de praktiska bestyr som det medför att vara hyresvärd. MKB åtar sig att bland annat ta fram hyresgäster, avisera hyror och hantera eventuella störningar. Den som hyr ut står för el, vatten, värme, sophantering samt att objektet är i fungerande uthyrningsbart skick. Tv och bredband är inga krav. Däremot förväntas hyresgästen inte bara kunna sova utan också ha tillgång till matlagning och möjlighet att sköta sin hygien. 

Läs ocksåGrannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”Slet slöja av granne - vräks

– Vi har ingen aning om utfallet. Det kan bli tio eller hundra som är intresserade, säger Lars-Anders Rothman.

Annons
Läs också Galna hyror under Eurovision - 23 500 kronor per natt kan leda till böter och uppsägning Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen Efter strandningen – nytt försök att komma överens om hyrorna för 64 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.