Annons

Upptrappad jakt på ohyra har gett resultat

Malmö Förra året genomfördes rekordmånga vägglussaneringar i landet. Men MKB i Malmö har halverat kostnaderna för skadedjurssaneringar genom en ny strategi.
Foto: Anticimex/Kristina Wahlgren
Davud Popal är MKB:s nye skadedjurssamordnare.

Angreppen av kackerlackor har minskat, men vägglössen fortsätter att sprida sig, enligt MKB i Malmö. I förra veckan kunde Hem & Hyra berätta om en kraftig ökning av antalet vägglussaneringar i landet. Även MKB har ständigt en pågående sanering i något av sina hyresområden. Bolaget har därför skaffat nya rutiner. Och det har gett utdelning.

Klagomålen från hyresgästerna som rör just skadedjurssaneringar har minskat till noll, enligt MKB. Dessutom har kostnaderna för skadedjurssaneringar blivit betydligt lägre. Toppnoteringen år 2015 på 5 miljoner kronor minskade till 2 miljoner kronor i fjor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har ändrat arbetssätt och tar ett större ansvar för problematiken. Det syns i siffrorna, säger Davud Popal, skadedjurssamordnare.

I stället för att hyresgästen själv ska tvingas ringa en saneringsfirma, så som det normalt fungerar hos de flesta hyresvärdar, har MKB skapat en egen organisation för att hantera skadedjuren. Förhoppningen är mer effektiva och i förlängningen billigare saneringar och samtidigt nöjdare hyresgäster. MKB:s nya vapen i jakten på ohyra är Davud Popal, skadedjurssamordnare.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

Vad är värst – vägglöss eller kackerlackor?

– För hyresgästen vägglöss. Enda fördelen är att risken att den sprider sig mellan lägenheter är väldigt liten. Men det är ett stort lidande för den drabbade och det är en lång process att bli av med dem. Man måste sova i sin säng under tiden, som lockbete.

– Kackerlackor har minskat men för oss är faraomyror jobbiga. De är svåra att sanera och sprider sig genom ventilation-en.

Läs ocksåHyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.

Varför sprids vägglöss så mycket?

Annons

– Folk reser mer, ”fyndar” fåtöljer och tavlor i grovsoprum utan att fundera på varför någon har slängt dem och så köper många begagnade möbler. Vägglöss behöver bärhjälp, det är alltid människor som tar in lössen.

Nya rutiner och ny organisation ska ge mer effektiva och billigare skadedjurssaneringar på MKB. Davud Popal är skadedjurssamordnare.

Vad gör man om man drabbas?

– Anmäl det till hyresvärden. Direkt. Ett fel är man byter sovplats i lägenheten; lägger sig en annan säng eller i soffan. Då sprider man lössen. De biter på natten och är beroende av mänskligt blod. En del slänger sängen och tror att det hjälper. Men lössen gömmer sig där du minst anar det: i väckarklockan, i eluttag eller bakom en tavla. Bär du ut en kontaminerad säng riskerar du sprida lössen vidare i fastigheten.

Vilka är de vanligaste skadedjuren?

– Djur som silverfiskar, brödbaggar, klädmal och svartmyror kan man bli av med på egen hand. Vägglöss, kackerlackor och faraomyror är svårast att sanera och kräver specialister. Det är inget man kan hantera själv. Jag tror att många i bran-schen blivit tagna på sängen över vägglössens frammarsch.

Familjen har plågats av såväl faraomyror som vägglöss.

Vad gör du som skadedjurssamordnare?

– Det är en ny roll på MKB och över huvud taget ny i branschen. Jag koordinerar vårt arbete. Vi har nya rutiner som bland annat innebär att vi som hyresvärd tar emot anmälan i stället för att hyresgästerna ska ringa saneringsfirman. Men hyresgästerna har också ett stort ansvar att medverka i saneringen. Det är helt avgörande och ändå hjälper inte alla till.

Annons

Men vem anmäler inte?

– De som hyr olovligt i andra hand och inte vill bli avslöjade, samlare som inte vill visa upp sina hem och folk som inte ser något problem med skadedjur.

Hur undviker man att drabbas av ohyra och skadedjur?

– Det viktigaste är att städa. Det gör det svårare för skadedjur att föröka sig. Sanera inte på egen hand eller använd egna insektsmedel, det kan stressa djuren och göra att de sprids.

 

Läs också Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik” Efter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion” Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.