Annons

MKB:s styrelse försökte tvinga bort kritisk vänsterpartist

Malmö En majoritet av MKB:s styrelse har inget förtroende för Susanna Lundberg, vänsterpartisten i styrelsen som kritiserat vd Sonny Modigs sätt att driva bolaget.

Det var på senaste styrelsemötet som frågan om misstroendevotum mot Susanna Lundberg kom upp. Lundberg har tidigare uttalat sig kritiskt mot Modigs sätt att sköta det allmännyttiga bolaget, bland annat i en intervju i Hem & Hyra: ”Han läser MKB:s ägardirektiv som fan läser bibeln. Det är verkligen ett problem att ledaren för ett kommunalt bostadsbolag har åsikter som ligger så långt ifrån kommunledningen.”

Den kritiken har väckt upprörda känslor inom delar av styrelsen. På styrelsemötet yrkade Lars Hedåker (M) att styrelsen skulle begära att kommunfullmäktige skiljer henne från styrelseuppdraget om hon inte självmant avgick. När Susanna Lundberg vägrade gick frågan till omröstning och  förslaget röstades igenom med siffrorna 6–3.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

MKB:s ordförande Lars Svensson (S) gick emot de andra ledamöterna från sitt parti och ställde sig bakom misstroendeförklaringen tillsammans med Lars Hedåker (M), Håkan Fäldt (M), Tore Robertsson (FP) samt arbetstagarrepresentanterna Hans Remgren och Jan Jörlund.

– Detta var ett sätt att markera mot Susanna att så här gör man inte. Det är klart att man ska kunna delta i den politiska debatten men att gå ut som hon gjort mot en enskild person, det är inte klädsamt, säger Lars Svensson.

Han menar att det hade varit bättre om Susanna Lundberg hade framfört sin kritik internt i styrelsen.

Läs ocksåHyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.

– Vi är ju inte en nämnd, vi är ett aktiebolag. Som styrelse måste vi skydda bolaget. Det kan påverka hur vi kan ta lån och liknande. Det gagnar inte bolaget att föra debatt i massmedia.

Annons

Men Sonny Modig har ju själv debatterat friskt och förespråkat marknadshyror, behöver inte han förankra sina synpunkter i styrelsen?

– Både som vd och ledamot måste man ha möjlighet att uttrycka vad man tycker. Men jag har också varit tydlig och sagt att styrelsen inte ställer upp på hans idéer

Läs ocksåLena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik”Toalettdörren gick i baklås och Lena, 69 år, blev inlåst. Först nio dygn senare kunde hennes barn rädda henne.

MKB:s styrelse har ingen befogenhet att själv avsätta en ledamot. Därför har Lars Hedåker nu skickat in en skrivelse till kommunfullmäktige för att få Susanna Lundberg avsatt.

Den utfrysta ledamoten Susanna Lundberg själv vill inte kommentera det inträffade.  Kommunalrådet Hanna Gedin (V) är däremot mycket kritisk.

– Det är uppenbart att arbetsklimatet i MKB:s styrelse inte är gott. Vi i Vänsterpartiet står bakom vår ledamot fullt ut. Hon har agerat utifrån ägardirektiven och ifrågasatt vd:n när han inte följer dem.

Annons

Hon tycker det är märkligt att ordföranden Lars Svensson röstat mot sina partikollegor och ingått en allians med borgarna som även ifrågasätter ägardirektiven och och kommunens krav på MKB att öka bostadsbyggandet.

– I år byggs det bara drygt 100 lägenheter. Det är alldeles för lite och det vet MKB. Styrelsen borde lägga sin energi på att se till att det byggs mer. Men istället håller man sin vd om ryggen, säger Hanna Gedin.

Läs också Efter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion” Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.