Annons

Moa, 25 år med Aspergers – ”Svårt att ta in att jag fått ett eget hem”

Alingsås I december skrev Hem & Hyra om Moa Helleberg i Alingsås. Hon är 25 år, har Aspergers och riskerade att bli hemlös. Hur gick det sen?  ”Mirakulöst nog har jag fått en egen lägenhet”, säger Moa.
Moa Helleberg i Alingsås kan inte riktigt förstå att hon äntligen har en egen lägenhet.
Foto: Karin Gistedt
Moa Helleberg i Alingsås kan inte riktigt förstå att hon äntligen har en egen lägenhet.

På en skylt bredvid dörren står det textat Helleberg. Skylten är liten och oansenlig men symboliken är stor. Det här är Moas hem.

– Jag har fortfarande svårt att ta in att det här är min lägenhet. Att jag får lov att stanna så länge jag vill, säger Moa när vi slagit oss ner i soffan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det har gått ett halvår sedan vi sågs. Då delade Moa bostad med två kompisar. Men kontraktet var på väg att löpa ut och Moas försök att få ett hyreskontrakt gav inga resultat. Trots att hon stod både i det kommunala bostadsbolaget Alingsåshems kö och gjort intresseanmälningar hos privata värdar verkade det tröstlöst.

Bredvid dörren sitter skylten som visar att Moa Helleberg äntligen fått ett eget hem.
Bredvid dörren sitter skylten som visar att Moa Helleberg äntligen fått ett eget hem.

– Det var en malande oro som inte gick att tänka bort. Vart skulle jag ta vägen? Det var så mycket som hängde på det där med att få någonstans att bo.

Aspergers syndrom

Moa har diagnosen Aspergers syndrom. En form av autism, som är en funktionsnedsättning. Vägen till diagnosen var lång och smärtsam. Moa har i perioder varit deprimerad och vilsen. Men efter en kurs på Hjälmareds folkhögskola fann hon vänner och en plats hon ville vara på.

– Det kändes så tungt för jag ville så gärna stanna här i Alingsås. Jag hade fått klartecken för att börja arbetsträna och det hade varit en lång process att komma dit, minns Moa.

Men utan bostad skulle den chansen gå om intet. För stödet var knutet till kommunen och om Moa tvingades flytta skulle hon behöva söka om allt på nytt.

Annons

Extra kritiskt då, att bostadsbristen i Alingsås är extrem. Hem & Hyras granskning visade att hälften av Alingsås kommuninvånarna står Alingsåshems kö. Och där får de, i genomsnitt, vänta i över 10 år på att få en lägenhet. Ändå byggs det ovanligt få hyresrätter i kommunen. Endast 271 stycken mellan år 2016 och 2020.

Läs ocksåOfrivilligt isolerad av dålig snöröjning: "Jag hamnade i en husarrest"Nora Eklöv och Siv Johansson, som båda två påverkats av dålig snöröjning.
Moa Helleberg, 25, har Aspergergs syndrom. Om tre månader står hon utan bostad i Alingsås.
När Hem & Hyra träffade Moa Helleberg i december riskerade hon att bli hemlös i bostadsbristens Alingsås.

Moas diagnos gjorde det ännu svårare på bostadsmarknaden. Eftersom hennes inkomst består av aktivitetsersättning och bostadstillägg har hon begränsad ekonomi. Det gör att hon bara har råd med de allra billigaste lägenheterna.

– Men de är ju svårast att få. Så även om jag hade stått i bostadskön länge hade jag inte lyckats samla ihop tillräckligt med poäng för att ha en chans, säger Moa.

Med eget förstahandskontrakt kan Moa Helleberg odla sitt växtintresse på altanen.
Med eget förstahandskontrakt kan Moa Helleberg odla sitt växtintresse på altanen.

Alternativet var att söka dyrare lägenheter hos privata värdar. Men även där stötte hon på problem. För många hyresvärdar kräver att man har en inkomst på minst tre gånger månadshyran. Och det har Moa svårt att komma upp i.

– Dessutom verkar det finnas ett stigma kring oss som lever på bidrag. Jag har flera gånger fått bra kontakt med privata hyresvärdar men när jag berättat om min inkomstkälla så har de plötsligt slutat att svara, sade Moa.

Artikeln – en vändpunkt

Efter att artikeln om hennes situation publicerats på Hem & Hyras sajt var det dock som om något vände.

Annons

– Jag fick väldigt fin respons på det ni skrev. Via en person Facebook fick jag tips om en lång lista över alla privata hyresvärdar i Alingsås. Och en person kontaktade mig direkt via Messenger och erbjöd ett rum som jag kunde få hyra. Det var ju oerhört snällt men det kändes inte helt säkert så jag tackade nej, säger Moa.

Läs ocksåAlingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:nMikael Dolietis vd för Alingsåshem.

I januari hände det som Moa kallar för ett mirakel. En uthyrare från fastighetsbolaget Hembo, där Moa gjort en intresseanmälan, hörde av sig och frågade om hon ville hyra en av deras lägenheter. Bostaden ligger i markplan med en inhägnad altan längs med hela vardagsrummet.

– När jag såg bilder på läget och utsidan fick jag nästan panik, det var för bra för att vara sant! Men en titt på lägenheten och samtal med familjen som skulle flytta härifrån meddelade jag att jag var oerhört intresserad. Ett par dagar senare skrev jag under kontraktet.

Fortfarande steg kvar att ta

Flytten gick i början av april och nu har Moa börjat komma till rätta i sitt nya hem. Böckerna har fått ta plats i en hylla och soffan är ny. På altanen frodas tomatplantor och sockerärtor i prydliga lådor. Moa säger att han har svårt att beskriva hur lättad och tacksam hon är. Men att hennes mående tyvärr inte har förbättrats.

– När det gick upp för mig att jag fått den här lägenheten och att min aktivitetsersättning från Försäkringskassan skulle förlängas var det som jag bara sjönk ihop. Att inte behöva kämpa lika hårt längre fick mig att inse hur mycket oro och ångest jag burit på. Men nu har jag i alla fall den här fantastiska lägenheten att återhämta mig i. Så kanske, en dag, att jag kommer att må bättre.

Fakta: Aspergers syndrom
  • En form av autism och en funktionsnedsättning.
  • Personer med diagnosen har en normal till hög intelligensnivå och normal språklig förmåga men nedsatt social interaktionsförmåga. Det betyder att man har svårare att utveckla sociala färdigheter och avläsa andras känslor.
Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.