Annons

Moderaterna vill skrota hyrestaket

Göteborg ​​Bruksvärdessystemet blir kvar men hyrestaket försvinner. I stället ska både privata och kommunalt ägda bostäder finnas med i jämförelsen när hyrorna förhandlas fram, menar moderaterna som under fredag och lördag håller rikskonferens i Göteborg.
– Vi vill ha kvar det kollektiva förhandlingssystemet, men vi vill avveckla de kommunala bostadsbolagens hyresledande roll, säger Kristina Alvendal, bostads- och integrationsborgarråd i Stockholm, som på fredagen deltog på moderaternas bostadsseminarium.
–  Någon form av bruksvärdessystem ska finnas kvar för att kunna jämföra hyrorna, men vi vill ha ett bredare utbud där det både finns billigare och dyrare lösningar att jämföra med. Och naturligtvis ska det även i fortsättningen finnas ett konsumentskydd för bostadskonsumenterna.
Kristina Alvendal betonade också att läget måste få ett betydligt större genomslag när hyrorna sätts, vilket innebär högre hyror i attraktiva lägen. Det, liksom det slopade hyrestaket, är förslag som också återfinns i utredningen om allmännyttans villkor som utredaren Mikael Koch ska överlämna till bostadsminister Mats Odell den 18 april.
I utredningen föreslås en skyddsregel som innebär att hyrorna i dessa attraktiva lägen inte får höjas med mer än fem procent under ett år. Något som dock innebär att hyrorna under en tioårsperiod kan komma att öka med 63 procent och som fått skarp kritik från bland annat Hyresgästföreningen.
– Men då ska man komma ihåg att det här är lägenheter som i dag ändå kanske får tre procent i hyreshöjning varje år, säger Kristina Alvendal.
Moderaterna är också positiva till att införa ägarlägenheter och ett förslag om att tillåta sådana kan komma redan nu i vår eller möjligen i höst. Dock ska ägarlägenheter i ett första steg bara bli tillåtna i nyproduktion.
– Det viktigaste är att vi ett första steg får en lagstiftning som tillåter ägarlägenheter, säger Ewa Thalén Finné, moderat ledamot i riksdagens civilutskott. Att införa det i befintliga bestånd är betydligt mer komplext men vi kommer att arbeta vidare med sådana regler.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.