Annons

Mölndalsbostäders vinstöverföring upp i förvaltningsrätten

Mölndal Mölndals kommun plockade förra året ut miljonbelopp ur bostadsbolaget Mölndalsbostäder. Nu ska ärendet prövas i förvaltningsrätten.

Som Hem & Hyra tidigare har skrivit om plockade ägaren ut 4,7 miljoner mer från Mölndalsbostäder än vad lagen tillåter år 2013.

Nu ser det ut som att saken ska prövas i förvaltningsrätten. Två hyresgäster i Mölndal har nämligen lämnat in en överklagan till förvaltningsrätten i Göteborg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det som ska prövas är dock inte själva vinstöverföringen i sig. Istället handlar det om att Mölndals kommunstyrels i ett beslut slagit fast att deras kommunala bolag agerat ”inom ramen för de kommunala befogenheterna”.

Fel, menar hyresgästerna som överklagat, eftersom det finns en lag om hur mycket pengar som får plockas ut ur kommunala bostadsbolag. Och den har man brutit emot – något som både Mölndalsbostäders externa revisor och Boverket konstaterat.

Annons

Hyresgästföreningen är ombud

Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Lennart Sjöstedt från Hyresgästföreningen är ombud för de båda mölndalsborna.

– Det vi reagerar på är att kommunstyrelsen påstår att kommunens bolag agerat i enlighet med gällande lagstiftning, säger han.

Mölndals kommun ska nu svara förvaltningsrätten hur de ser på saken, och hyresgästernas ombud får sedan i sin tur inkomma med nya argument. Sannolikt kommer inte förvaltningsrätten med något avgörande i frågan förrän efter sommaren.

Annons
Läs ocksåBankbolag tvistar om 40 miljoner i investeringsstöd för hyreshus – kan drabba hyresgästernaTvå hus i sex-sju våningar med avskalade gråbeige betongfasader mot gatan och träfasad med balkonger in mot gårdarna. Ytterligare ett hus i bakgrunden. Gränskande träd, bland annat en stor björk längst till höger i bild. Det är ännu oklart om investeringstödet för husen i Rickomberga kommer att betalas ut.

Parallellt kommer Hyresgästföreningen försöka göra otillåtna vinstöverföringar från allmännyttan till en valfråga.

–Vi kommer kräva besked av politikerna i Mölndal nu inför valet, säger Lennart Sjöstedt.

Läs också Misshandlades grovt av grannen – nära att själv bli vräkt Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.