HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mölndalsbostäders vinstöverföring upp i förvaltningsrätten

Mölndal Mölndals kommun plockade förra året ut miljonbelopp ur bostadsbolaget Mölndalsbostäder. Nu ska ärendet prövas i förvaltningsrätten.

Som Hem & Hyra tidigare har skrivit om plockade ägaren ut 4,7 miljoner mer från Mölndalsbostäder än vad lagen tillåter år 2013.

Nu ser det ut som att saken ska prövas i förvaltningsrätten. Två hyresgäster i Mölndal har nämligen lämnat in en överklagan till förvaltningsrätten i Göteborg.

Läs ocksåRättegång om svartkontrakt och försörjningsstöd måste tas om

Det som ska prövas är dock inte själva vinstöverföringen i sig. Istället handlar det om att Mölndals kommunstyrels i ett beslut slagit fast att deras kommunala bolag agerat ”inom ramen för de kommunala befogenheterna”.

Fel, menar hyresgästerna som överklagat, eftersom det finns en lag om hur mycket pengar som får plockas ut ur kommunala bostadsbolag. Och den har man brutit emot – något som både Mölndalsbostäders externa revisor och Boverket konstaterat.

Hyresgästföreningen är ombud

Läs ocksåNej till frysbox ”Det räcker med frysfack”

Lennart Sjöstedt från Hyresgästföreningen är ombud för de båda mölndalsborna.

– Det vi reagerar på är att kommunstyrelsen påstår att kommunens bolag agerat i enlighet med gällande lagstiftning, säger han.

Mölndals kommun ska nu svara förvaltningsrätten hur de ser på saken, och hyresgästernas ombud får sedan i sin tur inkomma med nya argument. Sannolikt kommer inte förvaltningsrätten med något avgörande i frågan förrän efter sommaren.

Läs ocksåCoronakrisen anges som skäl för utdelning från allmännyttan

Parallellt kommer Hyresgästföreningen försöka göra otillåtna vinstöverföringar från allmännyttan till en valfråga.

–Vi kommer kräva besked av politikerna i Mölndal nu inför valet, säger Lennart Sjöstedt.

Läs också Västsveriges kommunala värdar lämnar ifrån sig miljontals kronor Säljer Leos hus och lägger vinst på skolor - "Borde gå på skatten"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.