Annons

Möten och mingel i Gottsunda

Uppsala Partidueller, paneldebatter och politikermingel. Politikerveckan i Almedalen? Nej, demokratifestivalen i Gottsunda. En festival som också är till för stadsdelens barn med mycket dans, fotboll och lek.

För andra året i följd skippar Hyresgästföreningen region Aros-Gävle seminarier under politikerveckan i gotländska Almedalen för att jobba mer på hemmaplan.

Under torsdagen och fredagen anordnas en demokratifestival i Gottsunda som en egen liten politikervecka i miniatyr kompletterad med barn- och familjeaktiviteter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– I Almedalen pratar alla men det är ingen som lyssnar. Här har vi chansen att mötas på riktigt, säger projektledaren Vicktoria Baggi.

Gottsunda är ett bra ställe att hålla till på, anser hon.

– Här finns en enorm kraft. Stadsdelen sjuder av kreativtet, människor som vill förändra och har idéer. Alla politiker som säger sig vilja skapa trygga och bra bostadsområden borde komma hit och lyssna på Gottsundaborna.

Annons
Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.

En av de politiker som fanns på plats när festivalen inleddes på torsdagen var Ylva Stadell, S, vice ordförande i Uppsalas socialnämnd.

Hon brukar vara i Almedalen den här veckan. Men i år valde hon Gottsunda där hon medverkade i en paneldebatt om bostadssituationen för Uppsalas våldsutsatta kvinnor och minglade runt bland festivalbesökarna.

– Många känner sig otrygga samtidigt som det finns en ovanligt stor gemenskap här. Så man får man en blandad bild av Gottsunda, konstaterade hon.

Läs ocksåGottsunda inte längre särskilt utsatt område: "Det glädjer mig"

För barnen och ungdomarna handlar tvådagarsfestivalen mycket om dans, fotboll och lek.

Annons

Under torsdagen anordnades också ett poetry slam med bland annat regerande svenske mästaren Mattias Hammarström från Uppsala.

När festivalen fortsätter i dag, fredag, kommer filmkändisarna i somaliska bandylandslaget för att spela fotboll med alla barn och ungdomar.

Läs också Domstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat" Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.