HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Motstridiga viljor i renoveringsutredning

Nyheter En utredning ska ge förslag på hur hyresgästernas inflytande vid renoveringar ska stärkas. Men hittills har det varit svårt att nå en samsyn, enligt utredaren Agneta Börjesson (MP)

Syftet med utredningen är bland annat att så få som möjligt ska tvingas flytta på grund av kraftiga hyreshöjningar, något som ibland kallas renovräkning.
I utredningens expertgrupp sitter bland annat representanter från Hyresgästföreningen, Sabo, Fastighetsägarna och Boverket.

Än så länge har det varit svårt att nå en samsyn, enligt utredaren Agneta Börjesson, riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

– Det finns en del saker alla eniga om, men det mesta är man väldigt oeniga kring. Vi fortsätter att känna oss fram.
Oenigheten handlar främst om just om hur hyresgästernas inflytande vid renovering, enligt Agneta Börjesson.

Är det Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna som har svårt att komma överens?
– Ja, och även Sabo uttryckte sig väldigt starkt på förra mötet. Det är ganska knepigt att se framför sig exakt hur vi kommer att landa.

Starkt, kan du precisera?
– Njae, starkt. Det är motstridiga känslor.

Läs ocksåVärdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"Lisa Wadenholt andas ut efter beskedet från Hyresnämnden.

Något mer positiv är Agneta Börjesson när det gäller den delen i utredningen som handlar om att utvärdera reglerna för andrahandsuthyrning av bostadsrätt. Alliansregeringen ändrade reglerna så att det nu är möjligt att ta ut en hyra i andra hand som täcker både avgift och kapitalkostnader. Det har lett till att andrahandshyrorna för bostadsrätter har ökat, samtidigt som något fler sådana bostäder erbjuds på andrahandsmarknaden.

– Svårigheten där handlar om att få fram bra underlag. Boverket har gjort en rapport som i mångt och mycket baserar sig på Blockets siffror, som sedan kompletterats. Vi vill komplettera siffrorna ytterligare, säger Agneta Börjesson.

Mest positiv är Agneta Börjesson när det gäller att se över vilka effekter avskaffandet av förvärvslagen vid köp av hyresfastigheter har fått. Där tror hon att utredningen ska kunna lägga fram förslag som vinner någorlunda brett stöd. Sannolikt handlar det inte om att återinföra förvärvslagen utan att titta över möjligheterna till sanktioner för fastighetsägare som inte sköter sig, enligt Agneta Börjesson.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

I februari 2017 ska utredningen vara klar.

Läs också Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.