Annons

MP-politiker vill skrota Helsingborgshems policy

Nyheter Kommunalrådet Annika Román (MP) vill att Helsingborgshem accepterar försörjningsstöd som inkomst hos lägenhetssökanden.

Hem & Hyras artikel om varför Helsingborgshem inte godkänner försörjningsstöd hos lägenhetssökanden har skapat debatt. Kommunalrådet Annika Román (MP) vill ta bort regeln omedelbart. Hon anser att grunden i ett kommunalt bostadsbolag måste vara att människor som behöver en bostad och som kan betala inte ska bli nekade.

− Alla har inte behov av att få socialt stöd bara för att de har försörjningsstöd. Jag tror inte alls på att man ska tvinga människor in i ett myndighetsmaskineri. Tvärtom. Vi måste själva kunna söka den hjälp vi behöver. När vi tar ansvar för våra egna liv och aktivt agerar för att uppnå det vi behöver då gör vi mest nytta. Idealet och utmaningen för kommunen är att finnas till hands när personen i fråga själv vill det och att hitta individuella lösningar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Annika Román menar att i dag är vägen från ett jobb med stabil inkomst till att hamna i ett läge där man behöver försörjningsstöd inte långt. Skilsmässa, arbetslöshet eller sjukdom är vanliga faktorer som ligger bakom att många blir av med sin bostad eller utförsäkrad från försäkringskassan.

Annons

− I dag kan ju vem som helst hamna i ett läge där du behöver försörjningsstöd under en period i ditt liv. Att då tvingas in i ett bostadssocialt program för att någon har bestämt att du behöver det är integritetskränkande. Eftersom policyn leder till att man lägger pengar på åtgärder som kan vara missriktade och onödigt kostsamma så är den riktigt dum.

− Är nästa steg att a-kassa och sjukpenning inte heller ska räknas som inkomst? Hyresgaranti hade varit ett bättre alternativ. Och så måste fler hyresrätter byggas.

Läs ocksåHär delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tvekaTvå unga män vid ett bord. Båda ser glada ut.

Följ hela debatten här: M-politiker försvarar hårda uthyrningsregler
Kritik mot hårda uthyrningsregler
S-politiker vill införa individuella prövningar
Professor varnar för att exkludera hyresgäster med försörjningsstöd
Hemlösas Hus ordförande: − ”Varför äger skattebetalarna Helsingborgshem?” 
Socialtjänsten behöver fler lägenheter av privata värdar

Annons
Läs också Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Som en av de första i landet – hyresgästen Jan felanmäler via videosamtal Nya hyror för Helsingborgshems hyresgäster: "Det kommer att bli jättetufft" Parterna i Helsingborg hoppas på nya hyror innan jul – trots tidigare strandningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.