Annons

Munkbos trea blir en hundring dyrare

Munkedal ​Nu är hyresnivån för boende hos kommunala Munkbo klar. En normaltrea med varmhyra går upp med 100 kronor per månad. Höjningen är mindre än hälften av vad bolaget krävde.– Vi får hålla tummarna för att vi gissat fel i vår kalkyl, säger vd Lars Johansson.

​Enligt det färska avtalet går snitthyran hos Munkbo upp med 1,9 procent vid årsskiftet. Den som har varmhyra får något mer, 1,95 procent, medan lägenheter med kallhyra ökar med 1,5 procent.

Det motsvarar 100 respektive 66 kronor i månaden för en normaltrea. Munkbos ursprungliga krav på drygt 4,3 procent hade inneburit en hyreshöjning på 222 kronor.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Bolaget och Hyresgästföreningen hade olika syn på bland annat räntorna. Kommunens avkastningskrav, som den nya ledningen ännu inte beslutat om, var en annan punkt som diskuterades.
– Mycket i en kalkyl är gissningar. Vi hoppas att vi beräknat kostnaderna för högt, annars blir underhållet det första som får stryka på foten. Den posten är enklast att påverka själv, säger vd Lars Johansson.
Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Fridolfsson tycker att uppgörelsen är acceptabel. Kravet förhandlades ned rejält och resultatet ligger i linje med den allmänna kostnadsutvecklingen.

Men årets förhandlingar stökas till av tolkningarna kring avkastningskravet anser han. I Munkbos kalkyl låg det kravet på 7 procent, vilket motsvarar drygt 1,2 miljoner kronor. Hyresgästföreningen ansåg att en nivå motsvarande 350 000 kronor var mer rimlig.
– Man kan ju inte spekulera i vad kravet blir, man får invänta ett beslut från kommunen.

Annons
Att underhållet riskerar att få stryka på foten är ett bakslag. I kalkylen fanns i år en miljon mindre än tidigare.
– Men om inte kommunen beslutar om 7 procent i avkastningskrav ska pengarna gå tillbaka till underhållet. Det är vi och bolaget överens om, säger Håkan Fridolfsson.
 
Förutom bostadshyrorna ökar även kostnaden för den som hyr parkeringsplats, garage eller carport med 1,9 procent.

Läs också Norskt par åker ut från hyrvilla i Bohuslän – Kommunala värden: "Saknar behov" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.