Annons

Nagelsalong krävde 13 000 efter gardinhaveri – får 78 kronor

Nyheter En bitter strid mellan en nagelspecialist och hyresvärden Bromöllahem. Ett skadeståndskrav på 13 000 som blev 78 kronor. Hem & Hyra ger er hela berättelsen om den rasade rullgardinen och de sex försvunna krokarna.
Foto: Getty
Det bidde en tumme. Nagelspecialisten krävde över 13 000 kronor i ersättning av sin värd. Hon får 78 kronor efter en dom i tingsrätten.

En dag i fjol ramlade en rullgardin ner utanför nagelsalongens fönster i skånska Bromölla. Så långt tycks parterna överens – men sedan tycks värden och hyresgästen oense om det mesta.
Nagelsalongens innehavare hävdar att händelsen inträffade i februari 2020 och att felet åtgärdades först i juli samma år. Hon kräver nedsättning av hyran med 500 kronor i månaden för det oönskade ljusinsläppet. Därtill har material till ett värde av 1000 kronor förstörts av solljuset.

Dispyten tar inte slut där. Nagelsalongens ägare anser sig ha haft rätt att tillfälligt sätta upp en banderoll på fasaden. Eftersom hon har haft svårt att nå Bromöllahem så satte hon upp banderollen själv utan samråd med hyresvärden. Det tilltaget uppskattades inte av hyresvärden som tog ner banderollen. Krokarna förpassades till papperskorgen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Dessa sex krokar var enligt nagelsalongens ägare speciella och hade ett värde av 500 kronor per krok. Med en rejält tilltagen ränta på 5000 kronor kräver hon sammanlagt drygt 13 200 kronor i ersättning av värden.

Bromöllahem delar inte alls deras hyresgästs beskrivning av händelseförloppet. Rullgardinen åtgärdades kort efter felanmälan och den skedde första gången i mitten av juni – inte i februari. Det är leveranstid och hyresgästen har inte heller skickat någon faktura till värden. Det skedde först samtidigt som Bromöllahem fick en stämningsansökan från tingsrätten. Dessutom har nagelsalongens ägare förhandlat bort rätten till hyresnedsättning vid reparationsarbeten. Det förstörda materialet saknas det kvitton på, enligt Bromöllahem.

Annons

Och så var det frågan om de slängda krokarnas värde. Hyresvärden påpekar att nagelsalongen inte alls har rätt att sätta upp banderoller utan värdens godkännande. När salongen inte tog bort krokarna från fasaden, trots uppmaning, så gjorde värden. Krokarna kostar 13 kronor per styck, inte 500 kronor, enligt Bromöllahem.

Läs ocksåRegionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är”

Tingsrätten i Kristianstad går i allt väsentligt på Bromöllahems linje. Nagelsalongen har inte rätt till hyresnedsättning och hyresgästen har inte kunnat bevisa att hon skickat in en felanmälan före juni 2020. Det finns inte eller något som styrker att material förstörts på grund av solljuset som strömmat in.

Kvar att ta ställning till för tingsrätten är de borttagna krokarna. Här konstaterar tingsrätten att Bromöllahem inte haft rätt att slänga dem – även om de fästs på fasaden utan tillstånd.

Men att dessa krokar betingar ett värde av 500 kr per styck finner inte tingsrätten bevisat. Bromöllahems uppgift om att krokarna ska vara värda 13 kronor per styck finner tingsrätten mer trovärdig. Summa summarum ska Bromöllahem betala sin hyresgäst 78 kronor.

Annons
Läs ocksåGratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostarEn tvådelad bild. Ett porträtt på en man med glasögon och grått hår. En kö av Duplo-figurer.

– Vi har gjort fel som slängde krokarna. Det tar vi på oss och har betalat ersättning för. I övrigt är vår hantering av ärendet klanderfritt och hyresgästen har följaktligen fått avslag på alla övriga krav, säger Anders Bröthlin, vd på Bromöllahem.

Vi har försökt att nå både nagelsalongens ägare och hennes juridiska ombud, men ingen har återkommit. De har överklagat beslutet till hovrätten. Nagelbitaren fortsätter.

Läs också Hyresvärden satte hänglås på Dans förråd – men anklagade grannarna: ”De hade ingen koll” Efter storbranden i hyreshuset – systrarna Alsaidan lever på hoppet Hyresgäst får betala en kvarts miljon för att katten kissat inne

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.